Pozitívnak és korrektnek nevezte Traian Basescu román államfő az Európai Bizottságnak (EB) a román igazságszolgáltatásról szerdán közzétett jelentését, amely szerinte visszaigazolja a Bukarest által elért haladást.

Basescu azt követően nyilatkozott, hogy az EB nyilvánosságra hozta Brüsszelben a román és a bolgár igazságszolgáltatásra vonatkozó éves jelentését.

Úgy vélte, hogy a jelentés korrekt, ugyanis egyrészt visszaigazolja a hatékony igazságszolgáltatási rendszer kiépítése terén elért haladást, másrészt rámutat azokra a problémákra, amelyek állandósulni látszanak, és rontják az ország hitelét.

Rámutatott, hogy az unió szakértői a kormány, a korrupcióellenes ügyészség, a legfelső bíróság mellett működő ügyészség, a vagyonvizsgáló feddhetetlenségi ügynökség tevékenységét pozitívan ítélték meg.

A bírálatok kapcsán a román államfő elmondta: ő is teljes mértékben osztja a bizottság szakértőinek véleményét, miszerint a román legfelső bírói tanács és a legfelső bíróság “nem meggyőző” a korrupcióellenes harcban.

Megismételte: nem tartja korrektnek, hogy az EU tagállamai Románia és Bulgária esetében az igazságszolgáltatás figyelemmel kísérését hozzácsatolják a schengeni övezethez való csatlakozás követelményeihez.

Az államfő szerint a Románia schengeni csatlakozását ellenző tagállamok főleg azt kifogásolják – ami az Európai Bizottság jelentésének is egyik legfőbb kifogása Romániával szemben -, hogy a magas rangú politikusokat érintő korrupciós perek elhúzódnak, és éveken keresztül nem születik ítélet, így több esetben is fennáll a büntethetőség elévülésének veszélye. Basescu szerint ez tényszerű és valós kifogás, így Romániának ezen a téren is haladást kell elérnie, hogy megszűnjenek az ezzel kapcsolatos európai bírálatok.

További lépéseket kell tennie Bulgáriának és Romániának az igazságügyi reformok és a korrupció elleni fellépés terén – állapította meg jelentésében az Európai Bizottság. A két ország EU-taggá válása óta a bizottság évente rendszeresen áttekinti, hogyan áll a reformfolyamat az igazságügy, valamint a korrupció elleni fellépés területén. A mostani jelentésben azt állapította meg, hogy bizonyos mértékű haladást mindkét tagállamban minden területen elértek, de még további erőfeszítésekre van szükség, különösen Bulgária esetében.