Szűkebb körű megbeszélésekkel kezdődött az euróövezeti országok vezetőinek csütörtöki találkozója, amelynek fő célja, hogy kidolgozzák a Görögországnak újabb pénzügyi támogatást nyújtó program fő elemeit.

Az értekezletet hivatalosan megnyitó munkaebéd előtt – helyszíni források szerint – a házigazda Herman Van Rompuy európai tanácsi elnök külön ült asztalhoz Angela Merkel német kancellárral, Nicolas Sarkozy francia elnökkel, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportját is elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfővel, valamint Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel.

Az eseményen jelen volt Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is.

Előző este Merkel és Sarkozy már megállapodott egy közös tervezetben. Ebben sajtóértesülések szerint egyebek között a magánbefektetők közreműködésének módozatairól, valamint a görög államadósság átütemezésének elutasításáról esik szó.

A nemzetközi pénzügyi piacokon – a legalábbis részleges fizetésképtelenség közeledésével gyanúsított – Görögország helyzetének tartósabb rendezése kulcsfontosságúnak tűnik ahhoz, hogy az euróövezeti országok iránti teljes bizalom visszatérjen.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei tíz nappal ezelőtt már kilátásba helyeztek néhány olyan intézkedést – köztük az uniós pénzügyi stabilitási mechanizmus rugalmasabbá tételét -, amelyek segíthetnek abban, hogy a válság más euróállamokra való átterjedésének veszélye távolabb kerüljön.

Juncker a mostani ülés előtti nyilatkozatában arról is beszélt, hogy Brüsszelben a görög problémára átfogóbb megoldásokat szeretnének, amelyekkel egyebek között elkerülhető lenne, hogy “kéthetente találkozzanak”, és “új elemeket adjanak hozzá” a korábban elhatározottakhoz.

A csütörtöki euróövezeti csúcs – amelyet megelőzően több résztvevő bizakodónak mondta magát a megállapodással kapcsolatban – az előzetes tervek szerint a kora esti órákban ér véget.