Új, a számlazárolást is magában foglaló szabályozásra tett javaslatot az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az uniós kisvállalkozások és magánszemélyek könnyebben behajthassák más tagállamokban keletkezett anyagi követeléseiket.

Viviane Reding, jogérvényesülésért felelős biztos hétfői brüsszeli közleményében emlékeztetett arra, hogy a szerződéses szállítások idő előtti leállítása, a nemzetközi csalók tevékenysége mellett az uniós polgárok és cégek számára problémát jelent például, ha a külföldön vásárolt termék soha nem érkezik meg, vagy ha a más országban tartózkodó szülő nem fizeti a tartásdíjat.

Jelenleg a nemzeti jogszabályok írják elő, hogy a bank mikor utalja át az összeget az ügyfélszámláról a hitelezőnek, a 27 tagállam pedig jogi szempontból bonyolult, időigényes és drága eljárásokat követ – hangoztatta a biztos.

Úgy vélte, hogy közel egymillió kisvállalkozás szembesül nehézségekkel a más tagállambeli követelések behajtásánál, és a szükségtelenül leírt tartozások összege évente akár a 600 millió eurót is elérheti. Ezeket a vállalkozások nem próbálják behajtani, mert “elrémülnek a külföldi pereskedés költségeitől és bonyodalmaitól“.

Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés létrehozására most tett javaslat “a polgárok és a vállalkozások számára egyaránt egyszerűsítené a más tagállambeli követelések behajtását” – emelte ki Reding.