Továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása – hangoztatta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden újságírók előtt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az államtitkár jelezte: az elmúlt hetek eseményei nyomán a kormány hétfőn döntést hozott arról, hogy a GMO, illetve a génszennyezett vetőmagok alkalmazásával összefüggésben új hatósági bírságolási módra teremt lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetőmagokat alkalmazók, illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Emellett a kormány az elmúlt hetek GMO-szennyezésében érintett gazdálkodók kárát megtéríti és magára vállalja, hogy a felelősökkel szemben maga lép fel jogi úton.

A kormány határozott arról is, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása mellett a GMO-szabályozás területét újra kell gondolni. Ennek a szabályozásnak a tervezetét várhatóan már az ősszel megtárgyalhatja az Országgyűlés.