A hat országos szakszervezeti szövetség elfogadhatatlannak tartja az új Munka törvénykönyvének (MT) tervezetét – közölték az érdekvédelmi szervezettek az MTI-vel csütörtökön.

A szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki erről, miután az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma csütörtökön Budapesten egyeztetett az új Munka törvénykönyve tervezetéről.

A nyilatkozat szerint egységes álláspontjuk az, hogy a tervezetben foglaltak elfogadhatatlanok, mert teljes mértékben kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat.

Ezért nyomatékosan felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdődjenek háromoldalú tárgyalások a témában – tartalmazza az állásfoglalás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt pénteken hozta nyílvánosságra az új Munka törvénykönyvének tervezetét, amelyet azonnal komoly bírálatok értek a szakszervezetek és az ellenzéki pártok részéről.

Szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy nyilatkozott: a nyilvánosságra hozott dokumentum csak a munka törvénykönyvének egy “konzultációs munkaanyaga”, amelyhez a kormány jelenleg és továbbra is várja az észrevételeket és javaslatokat.