Megszavazta az amerikai szenátus az adósságplafon emelését kedden, így gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A szenátus 74-26 arányban szavazta meg a 14,3 ezer milliárdos adósságplafon megemeléséről szóló kompromisszumos megállapodást, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon.

Barack Obama elnök, aki a tervek szerint a nap folyamán fogja aláírásával törvényerőre emelni a kompromisszumos jogszabályt, hamarosan televíziós beszédet mond.

A képviselőház hétfőn hagyta jóvá az adósságplafon emelését és a hozzá kapcsolódó deficitcsökkentő intézkedéseket. A megállapodás értelmében 2013-ig 2 ezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd. Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.

Továbbra is bizonytalan ugyanakkor, hogy a megállapodásba foglalt deficitcsökkentési intézkedések elegendőek-e ahhoz, hogy az Egyesült Államok a hitelminősítőknél megőrizhesse az AAA szintű adósbesorolását.