Bűncselekmény hiánya miatt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármesterének feljelentését Balázs József fideszes képviselő ellen – közölte a főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Gyöngyöspata újonnan megválasztott jobbikos polgármestere július 21-én tett feljelentést Balázs József országgyűlési képviselő ellen, miután egy telefonbeszélgetés során – állítása szerint – a kormánypárti honatya azt mondta neki: amennyiben jobbikos polgármestere lesz a falunak, úgy a jövőben Gyöngyöspata nem számíthat semmilyen pályázati támogatásra.

Fazekas Géza szóvivő tájékoztatása szerint a cselekmény semmilyen, a Büntető törvénykönyvben megjelölt bűncselekménynek nem felel meg. Hozzátette: maga a feljelentő sem jelölt meg bűncselekményt a feljelentésében, az ügyészség ennek ellenére megvizsgálta, hogy a kényszerítés, vagy a hivatali visszaélés feltételei fennállnak-e.

A kényszerítéssel összefüggésben a főügyészség szóvivője azt mondta: az akkor állapítható meg, ha valaki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz. A vizsgált esetben azonban nem merült fel konkrét érdeksérelem és cselekvésre felszólítás sem.

A hivatali visszaéléssel összefüggésben Fazekas Géza kiemelte, amennyiben valóban Balázs József a telefonbeszélgetés egyik szereplője, úgy meg kellett vizsgálni, hogy ő hivatalos személynek tekinthető-e. Balázs József az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként nem tekinthető hivatalos személynek, országgyűlési képviselőként pedig azt kellett az ügyészségnek megvizsgálnia, hogy milyen hivatalos eljárásban történhetett a cselekmény.

Ezzel összefüggésben a szóvivő leszögezte: általános közlések hangoztak el, nem konkrét cselekmény, nem lett megjelölve a támogatás sem, ezért a hivatali visszaélés nem állapítható meg. A bűncselekmény gyanúját eleve kizárja az is, hogy egy jövőre vonatkozó utalás hangzott el a beszélgetés során.

Fazekas Géza kiemelte azt is, nem vizsgálták a beszélgetésben szereplők személyét, ez akkor történhetett volna meg, ha a bűncselekmény gyanúját megállapítják.