Kiegyensúlyozott volt júliusban a Magyar Televízió M1-es csatornáján fő műsoridőben sugárzott Híradó a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai alapján.

A közlemény szerint az esti hírműsor júliusban is a közszolgálati hírszolgáltatásnak eleget téve, megfelelő arányban szerepeltette műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket. Az elmúlt hónapban az ellenzék 44 százalékkal, a kormányoldal pedig 56 százalékkal jelent meg az MTV fő hírműsorában.
Az NMHH folyamatosan figyeli a hírműsorokban szereplő politikusok előfordulását. A hatóság elemzésében a parlamenti képviselők médiahasználata mellett a kormánytagok és a politikai pártkötődéssel rendelkező közéleti szereplők megnyilvánulásai is megjelennek. Ezeknek az adatoknak az összeállításánál az NMHH kizárólag a szereplők pártkötődését veszi figyelembe. A hatóság a kabinet pártjai által delegált, de párttagsággal nem rendelkező tagjainak szerepléseit a kormány címszava alatt összegzi – olvasható a közleményben.
Az összes szereplést százalékos bontásban nézve 7 százalékban a kormányzati, 45 százalékban a Fidesz, 4 százalékban a KDNP, 22 százalékban az MSZP, 10 százalékban az LMP és 12 százalékban a Jobbik megszólalói szerepeltek.
Az NMHH mérései azt mutatják, hogy az M1 esti hírműsora az elmúlt három hónapban is teljesítette a nemzetközi és a hazai szakma által megfogalmazott kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit, ami azt jelenti, hogy kétharmad arányban a kormány és kormánypártok, és egyharmad arányban az ellenzék képviselői kaptak szót a Híradóban – áll a közleményben.
A szóvivő szerint a heti bontásban készített felmérés változó számsorából kiderül, hogy egy vagy két hét felmérése nem ad kellően átfogó tájékoztatást és reális adatokat a kiegyensúlyozottságról. Egy adott héten a hírműsorokban megjelenő tájékoztatást az időszerű politikai témák nagyban befolyásolják.