Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott hétfői sajtótájékoztatóján a pénztárak gazdálkodását értékelte friss adatok alapján. Az átlagos állampapírhozamtól 700 milliárd forinttal maradt el a pénztári vagyonkezelők eredménye, a működési költség pedig 150 milliárd forintra rúg.

A politikus elmondta: a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer 1998 január elsejével indult és a pénztári tagok számláján 3160 milliárd forint volt 2011 tavaszán. Ha megtakarításukat állampapírban helyezték volna el, akkor az átlagos referenciahozammal számolva 3860 milliárd forint lenne a nyugdíjvagyon értéke. A társadalomnak tehát 700 milliárd forint veszteséget okozott a pénztárak gyenge vagyonkezelői tevékenysége – szögezte le Selmeczi Gabriella. Rámutatott: ez a veszteség egy főre vetítve úgy néz ki, hogy egy átlagos bruttó bérrel rendelkező, 13 évig magán-nyugdíjpénztári tag munkavállaló 1,7 millió forintot takarított meg, számlaegyenlege pedig 2,3 millió forint volt 2010 végén. Tisztán állampapírban tartva ugyanez a befektetés 2,5 millió forintot érne, az elmaradt haszon 200 ezer forint.
Selmeczi Gabriella elmondta azt is, hogy tetemes összeget, 150 milliárd forintot költöttek a pénztárak saját működésükre 1998 és 2010 között. Összehasonlításként említette, hogy az Államadósság Kezelő Központ az átvett vagyon kezelésére csupán hat új embert vett fel.

A miniszterelnöki megbízott vizsgálta a magán-nyugdíjpénztári rendszer hatását az államadósság alakulására is. Mint elmondta, 1998 és 2010 között átlagosan a GDP 0,9 százalékát kapták meg a pénztárak, az államháztartás átlagos hiánya pedig 5,9 százalék volt, tehát évi körülbelül 1 százalékpontot tett hozzá az államadósság növekedéséhez a magánkasszák működése. Összesítve ez azt jelenti, hogy 2010 végén az államadósság GDP arányos mutatója 80 százalék helyett 70 százalék lehetne, ami különösen jól jönne a gazdasági válság idején.

A nyugdíjvédelmi megbízott a pénztárak 850 milliárdos, a GDP 3 százalékát kitevő veszteségének érzékeltetésére példaként említette, hogy ez az összeg megfelel egy évnyi családi pótlék, gyes, gyed és gyógyszertámogatás kifizetésnek, vagy öt havi nyugdíjnak.

Selmeczi Gabriella további vizsgálatokat ígért, reményei szerint ősszel egy átfogó jelentést fog benyújtani a Kormány az Országgyűlésnek a pénztárak elmúlt 13 évnyi tevékenységéről.