Londonban belehalt a zavargások során elszenvedett lőtt sebesülésébe egy 26 éves férfi kedden – közölte a rendőrség.

Az illetőre Croydon déli városrészben bukkantak rá hétfő este, helyi idő szerint negyed tízkor egy gépkocsiban. Kórházba szállították, de az orvosok nem tudták megmenteni. A BBC szerint ő az első halálos áldozata a Nagy-Britanniában dúló zavargásoknak. Nevét nem közölték.
A rendőrség letartóztatott két fiatalt a gépkocsi közelében, akiknél lopott holmit találtak. Croydonban a zavargásokban több épületet felgyújtottak.
David Cameron kormányfő ígérete szerint kedd este 16 ezer rendőrt küldenek az utcákra. “Mindent megteszünk, hogy megerősítsük a zavargások megfékezésére küldött rendőri erőket” – mondta a miniszterelnök, aki délután ellátogatott Croydonba.
A BBC szerint egy átlagos keddi napon kevesebb mint 3000 rendőr lenne szolgálatban a fővárosban.
Eddig összesen 44 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, közülük négyen súlyos sérüléseket szenvedtek.
A rendőröknek és a tűzoltóknak sok dolguk volt a múlt éjjel, a rendőrség 20.800, a tűzoltók csaknem 2200 segélyhívást kaptak.
Eddig 525 embert vettek őrizetbe és 100 ellen emeltek vádat a szombat este az észak-londoni Tottenhamben kezdődött zavargások miatt. A rendőrség 15 képet is közzétett a fosztogatásokról. “Megtaláljuk őket” – üzente a rendőrség a képen látható randalírozóknak.
A hétfői zavargások Hackney-ben kezdődtek, és később átterjedtek Croydon, Clapham, Camden, Lewisham, Peckham, Newham, East Ham, Enfield, Woolwich, Ealing és Colliers Wood városrészekre. A hatóságok szerint hétfő éjjel már 6 ezer rendőr volt az utcákon.