A Richter Gedeon Nyrt. megnyerte a lengyel Polpharma tranzakció meghiúsulása miatt indított pert, és a választott bírósági ítélet alapján a Genefar BV 40 millió dollárt köteles fizetni a magyar cégnek – közölte a BÉT honlapján kedden a magyar gyógyszergyártó társaság.

A közlemény rögzíti: a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce – ICC) mellett működő választott bíróság ítéletet hozott, amelyet a Polpharma tranzakció meghiúsulása miatt indított 2008 decemberében a Richter Gedeon a Genefar BV ellen. A Richter 2007. novemberében kötött szerződést a Genefar BV-vel a lengyel gyógyszergyártó cég, a Polpharma 99,65 százalékának  megszerzéséről. A lengyel versenyhivatal (OPCC) 2008. július 3-án hozzájárult a tranzakcióhoz, de a Richter ugyanezen napon értesítést kapott a Genefartól, hogy álláspontjuk szerint a megkötött szerződés megszűnt. Akkor a Richter közölte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket a szerződésben kikötött 40 millió dollár kötbér érvényesítése érdekében.

Most a választott bíróság ítéletében arra kötelezte a Genefar BV-t, hogy a Richter Gedeon részére fizessen meg 40 millió dollárt, valamint annak kifizetéséig járó kamatait, mint bánatpénzt. A választott bírósági eljárás az ítélettel lezárult, a választott bíróság a felek további követeléseit (így a Genefar BV viszont keresetét is) elutasította. A Richter szóvivője még 2008-ban az MTI kérdésére elmondta: a Genefar, részvényesi minőségével összeférhetetlen módon  részt kért a Richter operatív irányításából. A Genefar az aláírt és a Richter Gedeon Nyrt. 2007. december 18-i rendkívüli közgyűlésén jóváhagyott szerződéshez képest további jogokat és előnyöket követelt, és egyes kötelezettségek elengedését kérte. A szerződés szerint a tranzakciótól bármelyik fél elállhatott kötbér megfizetése mellett, vita esetén pedig a felek választottbírósághoz fordulhattak.