Az ügyészség saját hatáskörben eljárva megszüntette a Tiszabőn szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal összefüggő csalássorozat hat gyanúsítottjának az előzetes letartóztatását – közölte a Szolnok megyei főügyészség sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Balázsné Busku Terézia tájékoztatása szerint az ügyészség több gyanúsított esetében pedig az eddig alkalmazott kényszerintézkedés, azaz az előzetesben tartás enyhítésére, házi őrizetre tett indítványt a bíróságnak. Farkas Barnabás (független) polgármester esetében nem történt változás, ő július 22-e óta van és marad is előzetes letartóztatásban.

A rendőrség legutóbbi, júliusi közlése szerint a Tisza menti faluban kirobbant “szocpolos” bűnügyben a polgármesterrel együtt tizenhárman kerültek előzetes letartóztatásba. Elsősorban azok, akik a leginkább haszonélvezői voltak a körülbelül 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak.

Eddig a 2005 és 2009 közötti időszakot átvizsgálva kereken kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók. Ezek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat. Az ingatlanokat megvásárló vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – tiszabői emberek keresték fel helyben vagy az ország más településein. A rászorulóknak a támogatás “elintézését” ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük, hogy mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a “szocpolt”, ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatás megmaradt részét eltették.

A gyanúsítottak száma 271, ebbe a körbe ugyanis beletartoznak az ügyletek szervezői mellett az eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kis mértékben ugyan, de részesültek.