Baranyában a megyei önkormányzat és Pécs városa is tárgyal bankokkal adósságállománya kezeléséről.

A Baranya Megyei Önkormányzat adósságállománya az idei költségvetés szerint meghaladja a 7 milliárd forintot. Ebből 1,3 milliárd forint hitel, 5,7 milliárd forint pedig kötvény. Az összegből közel 3,5 milliárd forintot költ az önkormányzat felújításra és beruházásra, emellett a működési kiadás (amely teljes egészében Baranya Megyei Kórház megszüntetéséhez kapcsolód fizetési kötelezettség) meghaladja a 3,6 milliárdot.

Tájékoztatásuk szerint a hitelállomány aránya a megyei önkormányzat teljes bevételéhez képest 64,3 százalék. Az adósságszolgálat aránya a teljes bevételhez képest pedig 4,2 százalék.
Az, hogy lesznek-e törlesztési problémái az önkormányzatnak a már folyamatban lévő banki tárgyalások eredményétől, illetve az árfolyam változásától függ – tette hozzá a megyei önkormányzat.

Az adósságállományon belül 4,3 milliárd forint svájci frank alapú hitelállomány. Az önkormányzat még 2007 december 20-án bocsátott ki 20 évre szóló 20 millió svájci frank névértékű kötvényt. A törlesztést két évvel később kellett megkezdeni, a törlesztőrészlet mértéke idén 22,1 millió forinttal nőtt.
A pécsi önkormányzatnál nem kívántak válaszolni az MTI körkérdésére. Páva Zsolt polgármester májusban elmondta, hogy az önkormányzat nem veszi fel a tervezett 2,76 milliárd forint hitelt, a költségvetés hiányát rossz konstrukciójú hitelek kedvezőbbre
váltásával kívánja pótolni. Ennek érdekében biztató tárgyalásokat folytatnak egy pénzintézettel.
Ugyancsak korábbi tájékoztatás szerint Pécs adósságállománya jelenleg mintegy 34 milliárd forint, a 2033-ig futó tartozásainak törlesztésére évi 3 milliárd forintot fordít. A város 2008-ban 6 milliárd forint értékben svájci frank alapú, húsz éves lejáratú kötvényt bocsátott ki, amelynek 2011-ig csak a kamatait kellett fizetni.