Az Európai Bizottság csütörtökön engedélyezte Spanyolországnak, hogy ideiglenesen korlátozza a román munkások hozzáférését a spanyol munkaerőpiachoz.

A dél-európai országban bevezetett szigorítás 2012. december 31-éig lesz érvényben. A korlátozások minden szektorra és régióra vonatkoznak, de nem érintik a jelenleg már Spanyolországban dolgozó román munkások helyzetét.

A bizottság közleményében megjegyezte, hogy a Spanyolországban élő románok 30 százaléka – 191.400 ember – munkanélküli, ezzel pedig másodikak a spanyolok után. Három évvel korábban ez a szám 80.100 volt. Ugyanezen időszak alatt a foglalkoztatott románok száma 24 százalékkal csökkent, de ez nem volt hatással beáramlásukra. 2006 januárja és 2010 januárja között a Spanyolországban letelepedett románok száma 388 ezerről 823 ezerre nőtt.

A döntést a különleges spanyol munkaerőpiaci és pénzügyi helyzettel indokolták. 2009 és 2010 között a spanyol hazai össztermék 3,9 százalékkal csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig 2009 januárja óta 7, 95 százalékról 21,29 százalékra nőtt. Az Európai Unión belül Spanyolországban a legnagyobb a munkanélküliek aránya. Az uniós átlag 9,4 százalék, míg az euróövezet tagállamaiban 9,9 százalék.

Meg vagyok győződve róla, hogy az európai dolgozók mozgásszabadságának korlátozása nem megoldás a magas munkanélküliségre” – idézte a bizottsági közlemény Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztost, aki szerint inkább új munkalehetőségeket kellene teremteni. Andor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bizottság ebben a különleges helyzetben megérti Spanyolország döntését, amely egyébként “kezdetektől fogva nyitottan viszonyult a más országokból – köztük az új tagországokból – érkező munkásokhoz“.

A biztos “munkaerőpiaci reformokra és a fiatalok munkalehetőségeinek fejlesztésére” bíztatta Spanyolországot, Romániát pedig arra kérte, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket a munkalehetőségek bővítésére. Andor szerint mindkét országnak jobban ki kellene használnia az uniós strukturális alapokat a munkahelyteremtés érdekében.

Ez volt az első alkalom, hogy az EU egy tagállamának engedélyezte az úgynevezett biztonsági klauzula alkalmazását, amelyre Spanyolország 2011. július 28-ai levelében kért engedélyt a Bizottságtól.

Az új tagállamok az EU-csatlakozást követő 7 (2+3+2) éves átmeneti időszakban korlátozásokkal szembesülhetnek az uniós munkaerőpiacon. Ezalatt a tagállamok munkaerőpiacai fokozatosan nyílnak meg az újak előtt, de azok, akik teljesen eltörölték a korlátozásokat, csak a biztonsági klauzulára hivatkozva vezethetnek be újra szigorításokat.

A bizottság az elkövetkező időszakban figyelemmel kíséri a spanyol fejleményeket, negyedévenként jelentést vár Madridtól, és fenntartja magának a jogot, hogy bármikor módosítsa vagy felfüggessze döntését – tájékoztatott Chantal Hughes bizottsági szóvivő.

A következőkben a bizottság értesíti döntéséről a tanácsot. Két munkahéten belül még bármely tagállam kérheti a tanácsot, hogy módosítsa vagy vonja vissza a bizottsági határozatot.