Visszafogott optimizmust, törékeny konszolidációt valószínűsítenek a Budapesti Értéktőzsde pénteki kereskedési napján az elemzők.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese “törékeny konszolidációt” prognosztizál péntekre. Mint mondta: szép napot zárt csütörtökön az amerikai tőzsde, valamelyes stabilizálódott a svájci frank árfolyama. Szerinte úgy tűnik, mintha a “világ összeomlására” játszók profitot realizáltak volna.

Felhívta a figyelmet, hogy pénteken ülést tart az olasz kormány, ennek eredményét és az európai fiskális konszolidáció jeleit várják a pénzpiacok. Ha a politikusok a piacok számára hiteles lépéseket tesznek, akkor a mostani alacsonyabb szinten konszolidálódhat a piac – közölte.
Német Sándor szerint valószínű, hogy pénteken pluszban nyit a BÉT. Kiemelte még, hogy ha a politikusok elodázzák a fájdalmas intézkedéseket, újra beindulhatnak a negatív folyamatok.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője is úgy vélekedett: mivel csütörtökön komoly emelkedéssel zártak az amerikai részvényindexek, pénteken jó eséllyel nyugodt hangulatban, visszafogott optimizmussal indulhat a kereskedés. A hazai vezető részvények is visszakorrigálhatnak az elmúlt hetek hatalmas zuhanása után, elsősorban az OTP szerepelhet jól – tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 365,63 pontos, 2,10 százalékos emelkedéssel, 17.746,91 ponton zárt csütörtökön, de 17 ezer pont alatt is volt nap közben az index. A részvénypiac forgalma 29,6 milliárd forint volt, a vezető részvények közül a Mol és az OTP erősödött, a Richter árfolyama nem változott, a Magyar Telekom gyengült az előző napi záráshoz képest. A Mol 390 forinttal, 2,47 százalékkal 16.160 forintra erősödött, 4,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 269 forinttal, 6,84 százalékkal 4.200 forintra nőtt, forgalmuk 21,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,43 százalékkal 484 forintra csökkent, forgalma 1,4 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama nem változott 33.000 forintot ért, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 239,6 millió forintos forgalom mellett 1305 forinttal, 7,77 százalékkal 15.500 forintra esett.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.467,87 ponton zárt csütörtökön, ez 8,13 pontos, 0,55 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.