Az Alkotmánybírósághoz fordultak közszolgálati szakszervezetek, mert álláspontjuk szerint alkotmányellenes a köztisztviselők és kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvények azon rendelkezései, amelyek lehetővé teszik a jogviszony megszüntetését a “méltatlanság” és a “bizalomvesztés” alapján – tudatta a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) pénteken az MTI-vel.

Az indítványozók szerint a kifogásolt szabály sérti a jogállamiság elvét, ellentétes a munkához és a közhivatal viseléséhez való joggal, alkalmazása sérti az emberi méltósághoz való jogot és elfogadhatatlanul korlátozza a bírósághoz fordulás jogát is – írták a közleményben.

A KSZSZ és az MKKSZ álláspontja szerint alkotmányellenes a Köztisztviselők Napja – mint munkaszüneti nap – megtartására vonatkozó azon szabály is, amely szerint “az ügyfélszolgálati feladatok ellátásával összefüggő munkakört betöltők részére” július 1-je nem munkaszüneti nap. A megkülönböztetés azért alkotmánysértő az érdekvédők szerint, mert az ugyanazon jogviszonyban állók között nincs ésszerű indoka a negatív diszkriminációnak. A szakszervezetek azt nem vitatják, hogy a közigazgatási szerveknek minden munkanapon szolgáltatniuk kell, azt azonban elfogadhatatlanak tartják, hogy “törvény úgy írjon elő többletkötelezettséget azonos hivatalban dolgozók között, hogy annak ellentételezésére semmilyen formában nem kerül sor“.

A szakszervezetek a közleményben emlékeztettek arra, hogy a Köztisztviselők Napja munkaszünetté nyilvánításáról 2001-ben döntöttek, amikor ugyanaz a politikai erő kormányzott, amely jelenleg is.

A szakszervezetek szerint alkotmányellenes az is, hogy kormánytisztviselői körben a szakszervezeti tisztségviselőket, a jelenleg hatályos Munka törvénykönyvétől eltérően csak korlátozott jogvédelem illeti meg – tartalmazza az Agg Géza KSZSZ-elnök és Fehér József MKKSZ-elnök által jegyzett közlemény.