A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kezdeményezi a szociális konzultációval kapcsolatban született adatvédelmi biztosi határozat bírósági felülvizsgálatát.

A KEK KH sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta, hogy “a hivatal ismét visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket“. Megjegyezték, hogy a szociális konzultáció példátlanul sikeres volt, s ezt a visszaérkezett 1 millió 140 ezer válasz is tanúsítja.

Az ombudsmani határozat kézhezvételét követően a KEK KH megvizsgálja az abban foglaltakat, és kezdeményezi annak bírósági felülvizsgálatát – tudatták.

A közleményben kifejtik, hogy a KEK KH-nak mint központi közigazgatási szervnek és mint a legjelentősebb állami nyilvántartások adatkezelőjének a tevékenységére az adatvédelmi biztos kiemelt figyelmet fordított; olyannyira, hogy az ombudsman éves jelentésében a kiemelt adatkezelők fejezetében a KEK KH nevesítve, önálló pontban szerepel.

Visszatekintve az elmúlt évre, megállapítható, hogy a KEK KH tevékenységét a törvényesség, az együttműködés és a legmagasabb szintű szolgáltatások nyújtására való törekvés jellemzi. A jogszerű működés eredménye a KEK KH-t övező közbizalom” – írják.

A hivatal hangsúlyozza, a szociális konzultáció során is kiemelten ügyelt arra, hogy eljárása jogszerű legyen, tevékenységét az adatvédelmi biztos részére korábban részletesen bemutatott eljárásrend szerint, mindenben a vonatkozó hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően végezte. Hozzáteszik, hogy az adatvédelmi biztost folyamatosan tájékoztatták a hivatal által végzett tevékenységről, tervezett folyamatokról, több alkalommal biztosították a helyszíni szemle lehetőségét, és minden dokumentációt a rendelkezésére bocsátottak.

Az adatvédelmi biztos május 5-én munkatársa, Bártfai Zsolt kíséretében egyeztetett Vetési Ivánnal, a KEK KH vezetőjével és Szalay László elnökhelyettessel. Jóri András és Vetési Iván találkozóját követően az adatvédelmi biztos munkatársai, Bártfai Zsolt és Bíró János még két alkalommal jártak a KEK KH-nál a szociális konzultáció ügyében, s ezen alkalmak egyikén sem emeltek kifogást – zárja közleményét a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Az adatvédelmi ombudsman sajtótitkársága kedden tudatta az MTI-vel, hogy jogellenes adatkezelés miatt Jóri András határozatban rendelte el a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Jóri András megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást is – írták.

Az ombudsman júniusban azt állapította meg, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben, amelynek eredményeként született meg a mostani határozat. Ennek felülvizsgálatát a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni – olvasható az ombudsmani sajtótitkárság közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök május elsején jelentette be, hogy szociális konzultációt indít. Az eredményeket július 4-én ismertette a parlamentben. A kérdések között szerepelt egyebek között a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 év felettiek esetében, valamint az, hogy az ország segély helyett inkább munkalehetőséggel segítse-e a munkanélkülieket.