A kormány szerdai ülésén huszonhárom volt egyházi ingatlan tulajdoni rendezéséről döntött: az 1,374 milliárd értékű kártalanítást az állam szeptember 30-ig fizeti ki az egyházaknak, illetve az ingatlanokat átadó önkormányzatoknak.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház által visszaigényelt ingatlanok tulajdoni helyzete rendezésének húszéves folyamata zárult le, miután a kormány támogatta a volt egyházi ingatlanokat érintő tervezetet.

A most elfogadott kormányhatározat húsz – Ács, Ajka, Balatonfüred, Balatonszárszó, Balatonszőlős, Bálványos, Cigánd, Edelény, Kazincbarcika, Körmend, Magyaregres, Nemesszalók, Őriszentpéter, Püspökladány, Rinyaújlak, Szerecseny, Szerencs térségében lévő – 758,7 millió forint összértékű ingatlan helyzetét rendezi a Magyarországi Református Egyházat, valamint három – egy budapesti, egy biri és egy pápai, 616 millió forint összértékű – ingatlan tulajdonjogát a Magyar Katolikus Egyházat érintően.

A teljes egyházi ingatlanrendezési folyamat várhatóan ősszel zárul, miután a kormány dönt a még rendezésre váró evangélikus ingatlanigényekről is.

A vonatkozó törvény értelmében a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezését 2011 végéig kell befejezni – olvasható a kommünikében.