Az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentése szerint az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) tavaly csaknem 23.700 olyan munkavállalónak nyújtott segítséget, akiket a gazdasági válság vagy a világkereskedelemben bekövetkezett jelentős strukturális átalakulás következtében bocsátottak el. Ez több mint kétszerese az Alap által 2009-ben támogatottak számának.

Az uniós globalizációs alapból kilenc tagállam – Dánia, Hollandia, Írország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia – számára összesen 83,5 millió eurót fizettek ki 2010-ben. Ezzel a nemzeti hatóságokat kívánták segíteni abban, hogy támogatni tudják az elbocsátott munkavállalókat az új munkalehetőségek felkutatásában.

Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap még 2007-ben, tehát a válság előtt jött létre az uniós szolidaritás eszközeként, ugyanakkor meg kíván felelni a legújabb kihívásoknak is.

A hétfőn közzétett jelentésből kitűnik, hogy az EGAA által a tagállamoknak juttatott hozzájárulások összege 2010-ben a háromszorosára nőtt. A gyors emelkedés a globális pénzügyi és gazdasági válság hirtelen hatása, amelynek következtében a kérelmek száma drámai módon megnövekedett 2009-ben. Tavaly háromszor annyi kérelmet hagytak jóvá, mint az előző esztendőben. Az EGAA 65 százalékos társfinanszírozást biztosított a munkahelyüket elvesztők megsegítését célzó intézkedésekhez, a fennmaradó 35 százalékot nemzeti forrásból kellett előteremteni.