Megérkeztek a Legfőbb Ügyészségre kedden a rendőrség nyomozati anyagai a Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője és négy másik ember által augusztus közepén elkövetett rendzavarás ügyében – tájékoztatta Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-t.

A legfőbb ügyész dönt arról, hogy kezdeményezi-e az Országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Zagyva György Gyulát csaknem két héttel ezelőtt Óbudán, a Sziget fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) aznapi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. A képviselő a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le – közölte akkor a rendőrség.

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen – amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején – felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a fesztivál területére.

Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket, így nem jutottak be a területre.

A BRFK múlt pénteken küldte el az ügyészségre a nyomozati anyagokat, amelyeket a Legfőbb Ügyészség kedden kapott kézhez.

Zagyva György Gyula korábban közleményben szólította fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget fesztivál bejáratánál történt ügye, “adja ki a mentelmi jogát”.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló – a mentelmi jogot is szabályozó – törvény szerint képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntetőeljárás-jogi kényszerintézkedést alkalmazni.

A képviselő a mentelmi jogáról – a szabálysértési eljárás kivételével – nem mondhat le.

Rendzavarás esetén, amely szabálysértésnek minősül, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt, amennyiben a képviselő nem mond le mentelmi jogáról – a szabálysértési hatóság megkeresése alapján – a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökének.

A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntés csak arra az ügyre vonatkozik, amelyre az indítványt előterjesztették – áll az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben.