Nyolcmillió forintos keretösszegű, nyílt pályázatot hirdetett hozzátartozók közötti erőszak áldozatait segítő két új kríziskezelő központ kialakítására és 2011. évi működtetésének támogatására a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából.

Pályázatonként legfeljebb 4 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amelyből 2 millió kizárólag felhalmozási kiadásként használható fel – derül ki a kormányzati portálon közzétett felhívásból.

A támogatás a 2011. augusztus 1. és 2011. december 31. közé eső időszakra vonatkozik, pályázatot Nógrád, Heves, Veszprém, Tolna, Baranya, Vas, Zala, illetve Hajdú-Bihar megyei, családok átmeneti otthonait működtető szervezetek nyújthatnak be szeptember 23-ig.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium két új, hozzátartozók közötti erőszak áldozatait segítő kríziskezelő központ kialakítására és működésére nyújt támogatást – áll a felhívásban, amely szerint a pályázat eredményeképpen a programidőszak alatt az ország 2 megyéjében 2 új krízisközpont kezdi meg működését, amelyek az országos kríziskezelő hálózat tagjaiként összehangolt szakmai, kommunikációs munkát végeznek a többi krízisközponttal és az országos kríziskezelő és információs telefonszolgálattal, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal.

A két új központ azon érintettek, áldozatok számára nyújt speciális szolgáltatásokat, akik a hozzátartozók közötti erőszak következtében olyan krízishelyzetbe kerültek, amelyet sem a helyi szociális és gyermekvédelmi rendszer, sem pedig a bántalmazottak természetes támogató rendszere nem tud megfelelően megoldani. Ezen belül szolgáltatást nyújt a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény szerint bántalmazottnak minősülő embereknek és azon velük egy háztartásban élőknek, akiknek tartására jogszabály, szerződés vagy bírósági határozat alapján kötelesek.