Magyarország összehangolja a NATO-elképzelésekkel most készülő saját középtávú Afganisztán-stratégiáját – biztosította a szövetséges országok védelmi minisztereit csütörtökön Brüsszelben Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A NATO-miniszteri tanácskozás második ülésnapján a fő téma Afganisztán volt. Ebbe az eszmecserébe bevonták az afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) részt vevő nem NATO-tag országokat is, így összesen ötven nemzet képviselői ültek a tárgyalóasztalnál.

Az ISAF 2014-re teljesen át kívánja adni az afgán fegyveres erőknek az ország biztonságáért viselt felelősséget, és attól fogva inkább csak kiképzési, mentorálási feladatokat akar ellátni a közép-ázsiai országban.

A magyar kormány Afganisztán-politikája változatlan – tájékoztatta a magyar újságírókat Hende Csaba a tanácskozás közben. Beszámolt a magyarok legújabb afganisztáni tevékenységéről, arról, hogy egy Szolnokról érkezett kisebb csoport szeptember eleje óta Herát tartományban olasz vezetés alatt Mi-17-es helikopterek vezetését oktatja afgán pilótáknak.

A Baglán tartománybeli újjáépítési csoport mandátumát a múlt héten hosszabbította meg további egy évvel a magyar kormány. Eddig mintegy kétezer magyar katona vett részt hosszabb-rövidebb ideig a 2006 óta működő újjáépítési csoport tevékenységében. Rajtuk kívül több mint ezer magyar katonai szerzett Afganisztánban tapasztalatokat.

Hende Csaba megjegyezte: amikor Magyarország szövetségesi vállalását teljesítve részt vesz a közös műveletekben, akkor az növeli a magyar országvédelmi képességet is, hiszen a magyar katonák harcedzettebbé, tapasztaltabbá válnak.

A brüsszeli védelmi miniszteri tanácskozáson sok szó esett arról is, hogy a NATO igyekszik szabadulni a mellőzhető költségektől, áramvonalasítja saját intézményrendszerét, és igyekszik okosan összehangolni a tagállamok védelmi célú kiadásait.

A NATO parancsnoki struktúrájának átalakítása révén 3 ezerrel csökken a beosztások száma. Ezzel kapcsolatban a honvédelmi miniszter elmondta, hogy Magyarországon ugyanilyen folyamat zajlik. Az idén ezer fővel csökkentik a Honvédelmi Minisztériumban, az összhaderőnemi parancsnokságon, a háttérintézményekben, valamint egyes alárendelt szervekben szolgálók számát. Mindez – mondta Hende – a katonai képességeket nem csorbítja, hanem ellenkezőleg, a honvédség erősítésének irányába mutat.

A magyar honvédség folyamatosan erősödik, és az országvezetés a költségvetési nehézségek, a gazdasági válság ellenére eltökélt a védelmi képességek jelentős mértékű emelése ügyében” – mondta Hende Csaba.

A miniszter utalt arra, hogy 4 ezer fővel emelik a honvédség létszámát, amiből 3 ezer főt tesz ki a Budapesti Honvéd Kórháznak a hadrendbe történő visszaállítása. Ezzel a magyar haderő csorbítatlan katonaegészségügyi képességre tesz szert – állapította meg a miniszter, és kitért arra, hogy ezzel a kapacitással Magyarország a NATO úgynevezett “okos védelem” programjához, a költségek ésszerű elosztásához is hozzájárul.

Hende Csaba reményének adott hangot, hogy Magyarország hamarosan harminc darab “félidős” UH-1-es helikoptert kap az Egyesült Államoktól. E helikopterek – jegyezte meg – katasztrófavédelemben, illetve egészségügyi mentésben is használhatóak.

A honvédséget erősítő lépések sorában említette a miniszter azt is, hogy néhány hónapon belül létrehozzák az új nemzeti közszolgálati egyetemet, és ez – fogalmazott – “új alapokra helyezi a nemzeti tisztképzést”.

Hende Csaba megerősítette azon célját, hogy 2014-re 8 ezer kiképzett önkéntes tartalékos is rendelkezésre álljon Magyarországon.