Nem jött létre NATO-orosz egyetértés a rakétavédelem kérdésében a 28 NATO-ország, valamint Oroszország külügyminiszterének csütörtöki brüsszeli megbeszélésén, de a felek nem zárták ki további megbeszélések lehetőségét.

A találkozón Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára ismételten arról biztosította Lavrovot, hogy a NATO tervezett európai rakétavédelmi rendszere nem irányul Oroszország ellen, és nem is változtatja meg a stratégiai egyensúlyt. Az orosz felet azonban ez nem elégíti ki: Lavrov azt szorgalmazta, hogy pontosan, írásban, jogi kötelezettségvállalás formájában rögzítsék, milyen fajta fenyegetések elhárítását célozná a védelmi rendszer megteremtése. Ebben az oroszok világossá akarnák tenni, hogy nem Európából indított rakéták ellen hoznak létre rakétapajzsot.

Rasmussen erről azt mondta újságíróknak, hogy Oroszország akkor győződhetne meg a leghitelesebben a NATO szándékairól, ha együttműködne vele a rakétavédelem megteremtésében. A főtitkár szerint a közös munka által teremtett átláthatóság hozhatja meg a szükséges bizalmat egymás iránt.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a minap bejelentette, hogy Moszkva a NATO rakétavédelmi terveire válaszul korszerű rakétákat telepít az Oroszországhoz tartózó kalinyingrádi térségben. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter viszont a csütörtöki találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a megegyezés hiánya nem indokolja, hogy Oroszország katonai ellenlépéseket tegyen.

Az amerikai diplomácia irányítója az újságírók előtt arra is kitért, hogy megalapozottnak tartja az oroszországi parlamenti választások kapcsán megfogalmazott aggályokat. Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azt állította: az Egyesült Államok szítja a szavazás lefolyásának mikéntje miatti tiltakozásokat.

A NATO-orosz viszony további alakulását illetően diplomáciai források felhívják a figyelmet arra: a felek között a rakétavédelmi nézeteltérések megléte mellett is jó az együttműködés más kérdésekben, így például az orosz fél továbbra is biztosítja a vasúti utánpótlás-szállítást Afganisztánba, közreműködik a terrorizmus és a kábítószer-csempészet elleni küzdelemben – az utóbbinak szintén jelentős “afgán tartalma” van. Orosz részről azonban a mostani találkozón azt jelezték, hogy a rakétavédelmi megegyezés elmaradása negatívan befolyásolhatja az egyéb területeken való együttműködést is.

Az afganisztáni utánpótlás kérdése különösen hasznos és fontos a NATO-nak akkor, amikor a másik, Pakisztánon át vezető utat a pakisztániak lezárták egy november végén történt tragikus incidens miatt. A NATO sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy helikopterei egy pakisztáni határőrposzt elleni támadás során 24 pakisztáni katonát megöltek. Az MTI diplomáciai forrásból úgy értesült: pakisztáni részről egyelőre nem reagáltak arra a NATO-felszólításra, hogy az eset kivizsgálása mellett a felek fordítsák figyelmüket az afgán határtérségben való katonai együttműködés javítására.

A NATO-külügyminiszterek szerdán és csütörtökön tanácskoztak Brüsszelben, és a napirendi pontok között a rakétavédelem és az orosz kapcsolat mellett fontos téma volt Afganisztán kérdése. Ezt az ottani nemzetközi erőkben részt vevő NATO-n kívüli államokkal együtt is áttekintették.

Az atlanti szövetség igyekszik konkretizálni azokat az elképzeléseket, amelyek a 2014 végéig történő katonai kivonulás ütemezésére vonatkoznak. Az úgynevezett “első reagáló tényező” katonai szerepkörét már 2013 végére szeretnék átadni az afgán fegyveres erőknek az egész országban. Idővel – mondják NATO-diplomaták – egyre nagyobb szerephez jut majd a gazdasági támogatás kérdése, amiben már nem a NATO fogja játszani a főszerepet. Japán bejelentette, hogy kész megrendezni a következő nagy nemzetközi Afganisztán-konferenciát. Ilyet legutóbb hétfőn tartottak a németországi Bonnban.

A külügyminiszterek megerősítették, hogy a NATO ajtaja továbbra is nyitva áll a további bővítés előtt. Diplomaták azonban azt mondják, hogy a jövő májusi chicagói NATO-csúcstalálkozó nem lesz “bővítési csúcs”, nem tűnik úgy, hogy addigra bármelyik pályázó ország elérné a tagsághoz szükséges felkészültséget.