Március végére elkészül a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) energetikai akcióterve, amelyben 163 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, az ipari energia nagyfogyasztók törvénymódosító javaslatot készítettek az energiaadó kedvezményekre.

Az uniós szándékoknak megfelelően gyorsítanák és hatékonyabbá tennék a támogatások odaítélését és felhasználását. A magyar kormány ennek jegyében kérte, hogy – forintban számolva – 163 milliárd forintot átcsoportosíthasson a KEOP-on belül az energetikai támogatásokra – mondta Molnár Ferenc, a Századvég Gazdaságkutató Intézet európai uniós üzletágának vezetője csütörtökön sajtóbeszélgetésen.

A szakértők arra számítanak, hogy az Európai Bizottság hamarosan igent mond a magyar kérésre.

A 163 milliárd forintra 2013. december 31-ig kellene kötelezettséget vállalni, a pénzügyi elszámolás határideje pedig 2015 vége. Ennek alapján már akár 2013 nyarán megkezdődhetne például iskolák energetikai felújítása.

Molnár Ferenc tájékoztatása szerint még folyik a konstrukció kidolgozása, de ez stratégia váltást is jelent: az eddig fejlesztésekhez adott támogatás helyett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) bevonásával komplex pénzügyi csomagot vehetnének igénybe a nyertes pályázók. Ez különösen fontos a saját erő biztosításához, ami többek között az állami, illetve önkormányzati fejlesztések támogatásánál jelentett problémát.

A Századvég Gazdaságkutató szakértője megjegyezte, hogy a KEOP forrása a Kohéziós Alap és most némi bizonytalanságot okoz a kilátásba helyezett európai uniós szankció.

A lakosság számára kísérleti projektet terveznek indítani európai uniós támogatással a regionális fejlesztési alapból. Ez a támogatás csak közvetett lehet, és csak lakossági energetikai beruházásokra fordítható. Molnár Ferenc elmondta, hogy ahhoz, hogy országosan érezhető eredményt érjenek el a lakossági energiamegtakarításban több százmilliárd forint értékű beruházásra lenne szükség.

Somogyi István Zsolt, az IPENERG Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés projektvezetője közölte, hogy tudomásuk szerint készül az energiadóval kapcsolatos törvénymódosítás, ami akár duplájára emelné a nem lakosságnak értékesített energiaeladásból származó bevételek adóját, ami most, energiafajtától függően különböző, de mindegyik esetben 10 százalék alatt van.

Az IPENERG erre alapozva módosítaná a törvényt, adókedvezményt biztosítva az energiahatékony és az energiatudatos vállalkozásoknak. A Nemzetgazdasági Minisztériumba eljuttatott javaslat szerint az energiatudatos vállalkozások 20 százalék kedvezményt élveznének egy évig, ami egy évvel meghosszabbítható. Az energiahatékony vállakozások pedig 50 százalék adókedvezménybe részesülnének öt éven keresztül.

Az energiatudatos felhasználónak az minősülne, aki egy éven belül tett energiahatékonysági intézkedésekkel bizonyos, a szakértők által meghatározott energiamegtakarítást ér el. Az energiahatékony felhasználói minősítéshez pedig igazolni kellene energiahatékonysági intézkedéseket, amelynek eredménye a megelőző öt évben bizonyos mértékű megtakarítás. Ezeket a teljesítéseket auditálnák, és aki nem felel meg, annek az adókedvezményt vissza kellene fizetnie.

Jelenleg évi 18 milliárd forint költségvetési bevétel származik az energia adóból. A szakértők úgy számolnak, ha duplájára emelik a mértéket, akkor a 36 milliárd forintnak nem érné el az egyharmadát a kedvezmény nagysága, ugyanakkor a nem lakossági fogyasztók körében öt százalékos megtakarítást lehetne elérni 2012. és 2016. között.