Az EU pénzügyi fegyelmet és stabilitást szolgáló szerződésének mielőbbi ratifikálását kérte a román parlamenttől Traian Basescu államfő a bukaresti törvényhozás két házának szerdai együttes ülésén elhangzott beszédében.

Basescu szerint ezzel Románia a fenntartható, hosszú távú fejlődés mellett kötelezné el magát, azt vállalja, hogy felelősen bánik a közpénzekkel és így megnyugtatná befektetőit. Hozzátette: a bukaresti parlament úgy is becikkelyezheti a szerződést, hogy annak egyes rendelkezéseit csak akkor lépteti életbe, amikor bevezeti az eurót. “Én azonban azt ajánlom, hogy a parlament fogadja el, és léptesse is életbe a szerződés egészét” – mondta a törvényhozás két házának együttes ülésén a román államfő.

Basescu kifejezte meggyőződését, hogy Európának tovább kell lépnie az integráció útján. “Az Európai Uniónak egyetlen esélye van arra, hogy a globalizáció zászlóshajója legyen, és ezt az európai államok uniójának hívják” – mondta a román államfő. Hozzátette: ez az út – lassan de biztosan – az Európai Egyesült Államok létrehozásához vezet. Több mint egyórás beszédében Basescu kifejtette, hogy Romániának még az euróövezethez való csatlakozás előtt versenyképessé kell tennie gazdaságát: szerinte a mezőgazdaság, az idegenforgalom és a bányászat lehet a román gazdasági fejlődés motorja.

Az államfő a romániai arany- és színesfémbányászat felélesztését kérte a politikusoktól: szerinte az ilyen módon létesülő munkahelyek jelentik Románia “valódi aranyát”. Az elnök köszönetet mondott a februárban lemondott Boc-kormánynak, amiért vállalta az – államcsőd elkerülése szempontjából létfontosságú – megszorító intézkedések népszerűségvesztéssel járó politikai áldozatát. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a közalkalmazottak fizetését még a nyáron vissza lehet állítani a két évvel ezelőtti, 25 százalékos bércsökkentés előtti szintre. Basescu ismételten felszólította a bukaresti törvényhozást, hogy tartsa tiszteletben a 2009-es népszavazás határozatát, amely az egykamarás parlament kialakításáról döntött, a képviselők maximális számát pedig 300 főben határozta meg.

A bukaresti parlament tavaszi ülésszakát bojkottáló ellenzék Traian Basescu beszéde idején sem volt jelen az ülésteremben, azt csak a kormánykoalícióhoz tartozó pártok hallgatták meg a helyszínen. A szociálliberális ellenzéki szövetség vezetői korábban jelezték: azon az ülésen viszont jelen lesznek a parlamentben, amelyiken a fiskális paktum ratifikálását tűzik napirendre. Az államfő szónoklatát egy körülbelül tízfős csoport hangos bekiabálással zavarta meg a karzatról, akik lemondását követelték, és Mihály királyt éltették. A tiltakozókat kivezették az ülésteremből.