A tavalyi év utolsó negyedévében mintegy 30 000 illegális határátlépés történt a schengeni övezet külső határai mentén. Az esetek háromnegyede a Földközi-tenger medencéjének keleti térségében fordult elő.

Az Európai Bizottságnak a Schengen-térség helyzetét áttekintő időszaki jelentése szerint a görög-török határtérségben a legnehezebb a helyzet. A görögöknek uniós támogatást kell nyújtani ahhoz, hogy a külső határok rájuk eső szárazföldi, illetve tengeri szakaszát kellőképpen tudják biztosítani, s elejét vegyék a migrációs nyomás növekedésének.

Az elmúlt időszakban mindössze kétszer fordult elő, hogy egy Schengen-tagállam átmenetileg visszaállította a határellenőrzést a belső határok valamelyikén. Tavaly novemberben a franciák a G-20-as csúcstalálkozó miatt az olasz határ mentén, idén május elején pedig a spanyolok az Európai Központi Bank ülése miatt a francia határ mentén foganatosítottak néhány napon át ellenőrző intézkedéseket.

Az elektronikus vízuminformációs rendszert tavaly októberben az egyiptomi, a líbiai, a mauritániai, a marokkói és a tunéziai konzulátusokon vezették be. A tervek szerint két éven belül szerte a világban minden Schengen-ország valamennyi konzulátusán üzembe helyezik a rendszert.