Új, a munkaerő kölcsönzést szabályozó törvény lépett hatályba július elsején Ausztriában. A jogszabály rögzíti a kölcsönzött munkavállalók jogait, illetve a munkaerő kölcsönzők és a kölcsönvevő vállalkozások feladatait és kötelezettségeit.

„A rendelkezés célja, hogy védje a munkavállalók érdekeit, továbbá hogy egységes munkajogi környezetet biztosítson a vállalkozások számára a munkaerő kölcsönzés terén” – tájékoztatott Torsten Braner a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza. 

Csak a magánszférában kötelező
 
A törvény hatálya a magánvállalkozásokra, azok munkavállalóira, és munkavégzésre irányuló, munkavállalóhoz hasonló jogviszonyban, foglalkoztatott személyekre terjed ki, ugyanakkor nem alkalmazandók a szövetségi, tartományi és az önkormányzati intézmények által foglalkoztatott ideiglenes munkaerő kölcsönzés esetében. Az új jogszabály továbbra is lehetővé teszi a vállalaton-, vagy cégcsoporton belüli munkaerő-kölcsönzést, ha a munkavállalók ideiglenes átadásának időtartama nem hosszabb, mint egy hónap, így az új jogszabály több magyar tulajdonú, Ausztriában működő vállalkozást is érinthet.
 
Az egyenlő bánásmód követelménye és adiszkrimináció tilalma
 
Az új osztrák törvény egyértelművé teszi, hogy a munkaerőt kölcsönvevő vállalkozások semmilyen módon sem diszkriminálhatják ideiglenesen kikölcsönzött munkavállalóikat. Jogszabály tiltja a munkavállaló bármilyen nemű hátrányos megkülönböztetését, amely többek között kiterjed a szexuális zaklatás tilalmára is. „A változtatások értelmében a kikölcsönzött munkavállaló a fizetés, a szabadság és a munkaidő tekintetében is egyenlő bánásmódban részesítendő” – fűzi hozzá a közösségi jogász. A törvény bejelentési és tájékoztatási kötelezettséget ír elő a munkaadó számára, melynek értelmében a vállalkozások kötelesek tájékoztatni az ideiglenes munkavállalókat a cégen belül megüresedett pozíciókról.