Darák Péter, a magyar Kúria elnöke és Branko Hrvatin, a Horvát Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke munkaebéden találkozott Pécsett csütörtökön, és többek között az uniós tagsággal kapcsolatos bírói feladatokról folytatott megbeszélést.

A két főbíró közötti első személyes találkozón Branko Hrvatin tájékozódott a magyar bírák uniós csatlakozást követően megváltozott feladatairól. Darák Péter ezzel kapcsolatban bemutatta és méltatta a magyar Európai Jogi Szaktanácsadó Bírák Egyesületének tevékenységét, és ajánlotta hasonló szakmai szervezet létrehozását horvát kollégájának.

A magyar főbíró javasolta azt is, hogy az uniós felkészülés érdekében a horvát bírák közvetlenül konzultáljanak az EU-jog alkalmazásával kapcsolatos megoldásokról magyar kollégáikkal.

Darák Péter a találkozón tájékoztatta horvát partnerét a Kúria új feladatairól és azokról az új eszközökről, amelyek segítségével a Kúria az egységes ítélkezési gyakorlatot kívánja biztosítani, valamint részletesen szólt a jogegységi eljárásról.