Az ombudsman a rendőrség helyszíni munkáját szabályozó utasítás megváltoztatását kéri az országos rendőrfőkapitánytól egy halálos baleset hírei nyomán – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Szabó Máté egy pilisvörösvári ügyet vizsgált, egy fiatal férfi halálos balesetét. A rendőrök a sajtóhírek szerint – a mentőorvos távozását követően, a halottszemle során – több ember szeme láttára meztelenre vetkőztették a holttestet.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy a rendőrök helyesen jártak el, amikor a halottszemle lefolytatásakor ponyvával takarták el a holttestet a bámészkodók elől. Megállapította azt is: nem létezik szabályozás a rendőrségen belül arról, hogy a helyszínen lefolytatott halottszemle során hogyan, milyen eszközökkel és módon tudják a rendőrök a kegyeleti jogokat is tiszteletben tartva végezni a munkájukat.

Az ombudsman ezért az országos rendőrfőkapitányhoz fordult, kérve: a vonatkozó utasítást módosítsa annak érdekében, hogy az konkrét rendelkezéseket tartalmazzon, különös tekintettel például arra az esetre, ha a sajtó is a helyszínen van.