A Velencei Bizottság szerint továbbra is nyomást gyakorolnak Romániában az alkotmánybíróságra, és a testület felszólította a román hatóságokat, pártokat, hogy a továbbiakban tartózkodjanak ettől – olvasható a bizottság elnökének közleményében.

A nemzetközi intézmény honlapján közzétett közlemény úgy fogalmaz, hogy Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke számára “meglepő, sőt sokkoló”, hogy viszonylag rövid idő alatt már másodszor érkezik panasz egy európai uniós tagállam alkotmánybíróságától arra, hogy nyomást gyakorolnak a taláros testület tagjaira.

Buquicchio legutóbb július elején fejezte ki aggodalmait emiatt, miután a román alkotmánybíróság levélben fordult panasszal a nemzetközi intézményhez. A dokumentum szerint a bizottság most újabb, kiegészítő információkat kapott a román alkotmánybíróságtól arra vonatkozóan, hogy folytatódik a nyomásgyakorlás az alkotmánybírákra, akiket meg is fenyegettek.

Korábban Aspazia Cojocaru alkotmánybíró jelezte, hogy valaki megfenyegette. Utólag kiderült, hogy egy elítélt a börtönből – két rendőr közreműködésével – valóban megfenyegette az alkotmánybírót. A román legfőbb ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. Buquicchio emlékeztet, hogy elfogadhatatlan bármilyen bíróság döntésének befolyásolási kísérlete. Reményét fejezi ki, hogy a román hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a bírákat és családjaikat megvédjék, és megteszik a szükséges lépéseket azért, hogy a tettesek az igazságszolgáltatás elé kerüljenek.

A román alkotmánybíróságnak arról kell döntenie, hogy érvényes volt-e vagy sem a Traian Basescu leváltásáról szóló július 29-i népszavazás. A taláros testület elhalasztotta augusztus 31-re a döntést arra hivatkozva, hogy az érintett hatóságok ellentmondó adatokat közöltek arról, hogy hány szavazati joggal rendelkező állampolgár szerepel a választói névjegyzékben. A testület ezért azt kérte a kormánytól, hogy küldje át az aktualizált választói névjegyzékeket augusztus végéig. Az elmúlt napokban az alkotmánybíróságnak két határozata ügyében is pontosítást kellett közölnie utólag, mivel a taláros testülettől közölt határozatok nem tükrözték pontosan a testület döntését. Az alkotmánybíróság hétfőn Victor Ponta miniszterelnökhöz intézett átiratban közölte, hogy a talárosok azt az aktualizált választói névjegyzéket kérték a kormánytól, amelynek alapján megszervezték a népszavazást. A kabinethez ugyanis úgy jutott el a taláros testület döntése, hogy a választói névjegyzék aktualizálását kérik, s ezért állt szándékában a kormánynak egy gyors népszámlálást végezni a következő hetekben. Ponta azonban kedden a kormányülésen kijelentette: a népszámlálás ötlete már nem aktuális.

Az alkotmánybíróság egy másik átiratot is átküldött a kormány alárendeltségébe tartozó hivatalos közlönyhöz, ugyanis a taláros testület egyik múlt heti döntése hiányosan jelent meg a közlönyben. A testület hétfőn közölt indoklása már tartalmazza azt a mondatot is, amely “szerkesztési hiba” miatt kimaradt. Eszerint az alkotmánybírák kimondták, hogy a népszavazás érvényességi küszöbébe a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok is beleszámítanak, akiknek számát mintegy félmillió főre becsülik. A Romania libera című napilap és a Gandul című portál szerint a Basescu leváltását kezdeményező Szociál-liberális Szövetség (USL) nem csak a már említett félmillió embert, hanem a külföldön élő, összesen mintegy 2 millió román állampolgárt törölne a választói névjegyzékből azért, hogy ők ne számítsanak bele az érvényességi küszöbbe. A népszavazáson 46,23 százalékos volt a részvétel, a szavazók elsöprő többsége Basescu leváltása mellett szavazott.