Új uniós szabályoknak köszönhetően az EU-s polgárok jobb tájékoztatásban fognak részesülni a közvetlen közelükben található ipari üzemek jelentette főbb veszélyekről.

Az új irányelv előírja a tagállamok számára, hogy készítsenek vészhelyzeti tervet a rendkívül nagy mennyiségű veszélyes anyagot tároló ipari létesítmények közelében található területekre vonatkozóan. Mostantól kezdve elektronikusan hozzáférhetővé kell tenni a kockázatokra vonatkozó nyilvános információkat. A jogszabály hatálya alá tartozó valamennyi üzemnek tájékoztatást kell nyújtania arról, hogy hogyan fog szólni a riasztás, és milyen magatartást kell tanúsítania a lakosságnak súlyos baleset esetén.

Ha baleset történik, az illetékes hatóságoknak minden valószínűsíthetően érintett személyt tájékoztatniuk kell a balesetről és a helyzet megoldására hozott főbb intézkedésekről. A területhasznosítás-tervezési jogban bekövetkező változások közé tartozik a megfelelő biztonsági távolság bevezetése az új üzemekre, valamint a meglévő üzemekhez közeli infrastruktúrákra vonatkozó tervekben.

A projektekre, tervekre és programokra vonatkozó nyilvános konzultációk eljárási követelményei is szigorúbbak lesznek. A hatóságoknak és az üzemeknek a súlyos balesetek potenciális lehetőségeinek felmérésekor és az azok kezelésére vonatkozó intézkedések elfogadásakor jobban figyelembe kell venniük azokat a lehetségesen nagyobb kockázatokat, amelyek az egyéb ipari létesítmények közelségéből és a közeli létesítményekre gyakorolt esetleges hatásokból adódnak.

A tagállamoknak 2015. június 1-jétől kell majd alkalmazniuk ezeket a szabályokat.