Az Országgyűlés elé kerül a szigetközi vízellátás kérdése, mert az erről szóló országos népi kezdeményezés sikeres volt; a szükségesnél csaknem másfélszer több, mintegy 71 ezer érvényes aláírást gyűjtöttek össze. Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai budapesti ülésén egyhangúlag elfogadta az aláírások ellenőrzésének eredményét.

A testület erről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, majd a parlament várhatóan ősszel napirendre veszi és megtárgyalja a kérdést. A kezdeményezők, köztük a kérdést benyújtó Szammer István, a Kisalföld napilapot is birtokló Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója, azt akarják elérni, hogy a mellékágrendszereket össze lehessen nyitni a főmederrel, és így újra egységes legyen a dunai vízrendszer. Ehhez becslések szerint Győrben egy ötmilliárd forintos, míg a teljes térségben további tízmilliárd forintos beruházásra lehet szükség.

Az aláírásgyűjtést azért indították, mert a folyam Győr feletti részén épített vízerőművek, vízlépcsők miatt a szigetközi Öreg-Duna-meder az elmúlt fél évszázadban két métert süllyedt, és az egyedülálló szigetközi és csallóközi mellékágrendszer összeköttetése megszakadt a főággal, ez pedig súlyos károkat okoz nemcsak a természetben, hanem a mezőgazdaságnak és a turizmusnak is. A kezdeményezők július 12-én adták le az összegyűjtött mintegy 82 ezer aláírást tartalmazó gyűjtőíveket az Országos Választási Irodának; ezek érvényességének úgynevezett mintavételes ellenőrzése során állapították meg, hogy a megfelelő aláírások száma 70 ezer és 72 ezer között lehet. Az országos népi kezdeményezések sikerességéhez legkevesebb 50 ezer érvényes aláírásra van szükség. A mostani, mintegy 71 ezer érvényes aláírással támogatott kérdés így szólt: “Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásainak megvitatását?” Az aláírásgyűjtő ívek leadásának napján tartott – jelképesen egy Parlament előtti rövid hajóúttal összekötött – sajtótájékoztatón a kezdeményező Szammer István arról beszélt, hogy a Győrben és a térségben élők érdekében vállaltak társadalmi szerepet, és akciójukkal azt akarják elérni, kezdődjenek tárgyalások az ügyben, és “történjen végre valami” a szigetközi vízellátás rendezéséért.

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Öreg-Duna medre két métert süllyedt az elmúlt ötven évben, mert Ausztriában több tucat vízlépcsőt építettek, és ezek megfogják a folyam hordalékát. A szigetközi és a csallóközi részen ezer ágra szakadó folyam mellékágrendszere mára gyakorlatilag elszakadt a lesüllyedt főmedertől, és így a korábban egységes ökológiai rendszer részei szétszakadtak. Közölte: Győrben, a “folyók városában” már olyan mélyen van a főmeder, hogy a városból “kifolyik a víz”, és a korábban pezsgő vízi élet mára gyakorlatilag megszűnt.