Nem jogerősen tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt a baktalórántházi férfit, aki társával 2009-ben halálra vert egy helyi férfit

A 43 éves Gárdos Pált társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a bíróság – ismertette Nyakó Zsuzsanna.

A férfi tettestársa 2009-ben meghalt, így vele szemben a nyomozást megszüntették. A szóvivő által ismertetett tényállás szerint 2009 novemberében a vádlott és társa szóváltásba keveredett a középkorú sértettel a lakásán. A két férfi az áldozatra támadt, egész testét karóval ütötték, majd miután a földre került, belerúgtak és a nyakát taposták. Miután a sértett életjelet nem mutatott, testét egy használaton kívüli emésztőgödörbe rejtették.

A férfi eltűnését élettársa jelentette be a rendőrségen, a holttestet nem sokkal később a rendőrök találták meg. A vádlott az eljárás során tagadta az emberölés elkövetését, csupán azt ismerte el, hogy szidalmazta, és kétszer arcon ütötte a sértettet. A törvényszék a vádlott bűnösségét a bizonyítékok értékelése után, az elhunyt terhelttársának vallomása, zárkatársának tanúvallomása, valamint az igazságügyi orvosszakértői vélemények alapján állapította meg – közölte Nyakó Zsuzsanna.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többször volt büntetve erőszakos jellegű, testi épség elleni bűncselekmények miatt – ezt a tettét is folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el -, továbbá a társas, valamint az ittas állapotban történt elkövetést. Kisebb súllyal enyhítő körülményként értékelték az időmúlást, mivel több mint három év telt el a bűncselekmény elkövetése és elbírálása között.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.