Az uniós “Gender” irányelv megtiltja, hogy a 2012. december 21. után kötött szerződésekben a biztosítók különbségeket tegyenek a díjakban női és férfi ügyfeleik között, de addig még a parlamentnek a belső jog részévé kell tennie az irányelvet – mondta Paál Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) életbiztosítási tagozatának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az irányelv elsősorban az életbiztosításokat érinti, és azzal jár, hogy a férfiaknak olcsóbb, a nőknek pedig drágább lesz az eddigiekhez képest a biztosítás. Összességében a nemi diszkrimináció ilyen tilalma hátrányosan érinti a nőket – tette hozzá Paál Zoltán.

Paál Zoltán német példát idézett, miszerint ott az életbiztosítási befizetéseikből eddig 94 százalékot kaptak vissza a férfiak, és 89 százalékot a nők. Az “unisex” árazással viszont a férfiak a befizetéseik 103 százalékát, a nők viszont csak 67 százalékát kapják vissza. Belgiumban pedig, amikor felszámolták a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakban a nemek közti különbségtételt, akkor a fiatal férfiak díja 3-4 százalékkal csökkent, míg a nőké 7-17 százalékkal nőtt.

Az elnök közölte, hogy azok, akik módosítani akarják december 21. után az életbiztosításukat, az új szabály szerint tehetik meg azt.

A biztosítóknak a jelzett időpontig újra kell árazniuk – férfiakra és nőkre azonos díjjal – a biztosításokat, és az informatikai rendszert is ehhez kell igazítaniuk.

Az EU-ban kötelező irányelv kedvez az unión kívüli biztosítóknak. Például egy svájci biztosító – határon átnyúló szolgáltatás keretében – olcsóbban tud életbiztosítást adni a nőknek, mivel neki nem kell alkalmaznia az unisex árazást. A férfiaknak pedig az uniós biztosítók lesznek olcsóbbak, így azokkal kötnek szerződést. A problémát majd az okozhatja, hogy az uniós biztosítók az így kieső nőkkel is kalkuláltak a díjaknál.

Az unisex tarifa úgy született, hogy a nők diszkriminációját tiltó irányelvben benne maradt az a paragrafus, amely a biztosítóknál is tiltja a nemek szerinti különbségtételt – mondta Lencsés Katalin, a MABISZ életbiztosítási tagozat apparátusának a vezetője. Hozzátette: pedig volt egy pillanat, amikor – ha az uniós apparátus gyorsabb – ki lehetett volna venni belőle. A problémát újabb is tetézi: elkészült az életkor szerint differenciálást tiltó irányelv – vázolta a helyzetet Lencsés Katalin.