A német belügyminisztérium a Szerbia és Macedónia állampolgáraira vonatkozó uniós vízummentesség felfüggesztését sürgeti, mert rendkívüli mértékben megemelkedett a két balkáni államból Németországba érkező menedékkérők száma.

A német belügyminisztérium pénteki közleménye szerint a 2009-ben bevezetett vízummentességet a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni, Németország ezért felkéri a ciprusi uniós elnökséget és az Európai Bizottság belügyi biztosát, hogy tegyenek meg mindent a szabályozás felülvizsgálatának mihamarabbi lezárásáért.

A formálódó új szabály szerint tagállami kezdeményezésre fel lehetne függeszteni a schengeni térség egészére vonatkozó vízummentességet, ha a menedékjoggal való tömeges visszaélés veszélye fenyeget. A javaslatot még az uniós belügyminiszteri tanácsában és az Európai Parlamentben is el kell fogadtatni.

A Szerbiából és Macedóniából Németországba érkező menedékkérők száma azt követően ugrott meg látványosan, hogy az alkotmánybíróság júliusban a menedékkérők anyagi támogatásának emelésére kötelezte a kormányt, és így tovább nőtt a különbség a németországi szociális segély és a szerb, illetve macedóniai átlagjövedelem között.

A belügyminisztérium adatai szerint augusztusban 1116 menedékkérő érkezett a két országból, míg egy évvel korábban 204. A menedékkérők száma egyre nagyobb ütemben emelkedik, például október első tíz napján összesen 1841 menedékkérelmet regisztráltak szerbek és macedón állampolgárok részéről. A kérelmezők ügyük elbírálásig anyagi támogatásra jogosultak.

A balkáni háborúk idején Németország tömegesen fogadott be a háborús övezetből érkező menekülteket, az utóbbi években viszont kivétel nélkül visszautasították a szerbiai és macedóniai menedékkérelmeket, arra hivatkozva, hogy szilárd a belpolitikai helyzet.

A belügyminisztérium a vízmentesség felfüggesztésének sürgetése mellett a kérelmek átfutási idejének csökkentésével igyekszik kezelni a helyzetet. A német menekültügyi rendszeren azonban az új jelenség nélkül is nagy az adminisztrációs teher, ezt mutatja, hogy jelenleg 45 ezer kérelem elbírálása van folyamatban.

2011 végén összesen 144 ezer külföldi (zömmel iraki és afgán) személy részesült menekültellátásban Németországban, ami 10,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A menekültek ellátására az év folyamán az egyes német tartományok összesen több mint 900 millió eurót fordítottak.