Aggasztó méreteket öltöttek Romániában az uniós pénzek felhasználásánál tapasztalt rendellenességek – jelentette ki pénteken Horia Georgescu, a magas rangú tisztségviselők vagyonának ellenőrzésére hivatott román feddhetetlenségi ügynökség (ANI) vezetője.

Egy, az európai pénzek felhasználásáról szóló bukaresti konferencián Horia Georgescu elmondta: aggasztó méreteket öltött az a jelenség, hogy az uniós pénzek felhasználásáról döntő személyek különböző érdekbeli összeférhetetlenségi helyzetben vannak.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Georgescu szerint a romániai helyi választott tisztségviselők több mint egynegyede saját cégeihez vagy ismerősei és rokonai vállalkozásaihoz irányítja az uniós pénzeket.
Hozzátette: nemcsak az önkormányzati tisztségviselők esetében tapasztalható az érdekbeli összeférhetetlenség, hanem az uniós pénzeket kezelő hivatalnokok körében is elterjedt. Mint mondta, hiába kötöttek partneri megállapodást az uniós pénzek felhasználásának ellenőrzésére hivatott romániai szervekkel, ez utóbbiak nem jelzik a rendellenességeket.

A konferencián részt vett Sandrine de Buggenoms, az Európai Bizottság (EB) regionális politikai főigazgatóságának egyik illetékese, aki kijelentette: az Európai Uniót nem az érdekli, hogy formálisan korrekt eljárásokat lásson, amelyek jól mutatnak papíron. Abban érdekelt, hogy a román hatóságok felderítsék és megelőzzék a csalásokat – mondta.

A román európai ügyek minisztériuma szeptemberben közölte, hogy közbeszerzési eljárások szabálytalanságai miatt öt ágazati operatív program esetében von el forrásokat az Európai Bizottság Romániától.

A közbeszerzési szabálytalanságok miatt az EB már júniusban befagyasztotta a szállítási, a régiófejlesztési, a gazdasági versenyképességet növelő és a környezetvédelmi operatív program finanszírozását. A humán erőforrás fejlesztését célzó programban a megítéltnél 25 százalékkal kevesebb pénz megtérítését helyezte kilátásba az EB.