Kétszázmillió forint bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, mert a cég a vagyonkezelés során több milliárd forintnyi költséget vont el jogsértően az ING az önkéntes- és magánnyugdíjpénztári tagjaitól – közölte a PSZÁF pénteken, hozzátéve, hogy a feltárt jogszabálysértések miatt a felügyelet a nyomozóhatósághoz is fordult.

A PSZÁF megjegyzi, hogy egy bírósági ítélet nyomán az érintett pénztártagok szeptember végégig már visszakapták pénzüket.

A felügyelet célvizsgálatot folytatott az ING alapkezelőjénél az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárának pénztári vagyonkezelése során fölmerült költségek jogszerűségének áttekintésére, 2008 januárjáig visszamenőleg. A határozat szerint az ING alapkezelője indokolatlan többletköltséget okozott a nyugdíjpénztári tagoknak, miközben ugyanakkora összegű vagyoni előnye származott egyes, általa kezelt befektetési alapokban történt befektetéseivel. A kimutatott jogtalan tagi többletköltség közel 3,19 milliárd forint volt.

A jogszabálysértések miatt a PSZÁF 200 millió forint bírsággal sújtotta az ING Befektetési Alapkezelő Zrt.-t, felszólította a pénztári vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályi előírások betartására, továbbá a nyomozóhatósághoz is fordult.

A PSZÁF-nak a téma kapcsán az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő jogerős ítélete nyomán az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár mindkét ágazatának valamennyi érintett tagja visszakapta az őt megillető elvont költséget 2012. szeptember 30-ig – emlékeztet a PSZÁF.

A felügyelet 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét, és megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

Elsőként, az ellenőrzési eljárás lezárása előtt az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár térítette meg tagjainak az okozott többletköltséget, majd a kötelezés után az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, az idén nyáron pedig az OTP Magánnyugdíjpénztár is visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

A PSZÁF által az elmúlt közel két évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy nyugdíjpénztár összességében mintegy 5 milliárd forintnyi összeget térített meg több százezer volt és jelenlegi pénztártagnak – olvasható a közleményben.