Őrizetbe vette a Scotland Yard vasárnap Londonban Gary Glittert a BBC-nél feltárt, egyre nagyobb botránnyá dagadó pedofil bűncselekmény-sorozat vizsgálatának keretében.

A hetvenes évek glam rock korszakában még világsztárként ünnepelt, 68 éves angol rockveteránt – akinek eredeti neve Paul Gadd – vasárnap délelőtt, londoni otthonából vitték el a rendőrök, a hivatalos bejelentés szerint “szexuális bűncselekmények gyanújával”.

Glitter őrizetbe vétele része annak a kiterjedt nyomozásnak, amelyet a Scotland Yard a BBC közszolgálati médiatársaságnál nemrégiben kirobbant súlyos pedofil botrány ügyében kezdett.

A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile – aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett – évtizedeken keresztül szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére.

A Scotland Yard eddigi adatai szerint Savile visszaéléseinek legalább háromszáz, de akár négyszáz áldozata is lehetett.

Az ügyet súlyosbítja, hogy jóllehet Savile bűncselekményeiről az utóbbi években egyre több jelzés érkezett a BBC vezetéséhez, a társaság a mind egyértelműbb bizonyítékok szerint igyekezett eltussolni a botrányt.

Kiderült például, hogy a legnézettebb esti BBC-hírmagazin, a Newsnight már az év elején vizsgálatot indított és feltáró riportfilmet is készített Savile múltjáról, ám a program nem kerülhetett adásba.

Az ügyet végül az egyik rivális kereskedelmi tévéadó, az ITV kezdte szellőztetni az elmúlt hetekben, majd a sajtó is rácsapott a kibontakozó botrányra, sorra megszólaltatva a Savile által elkövetett szexuális bűncselekmények egykori áldozatait.

A botrány ügyében a rendőrségi nyomozással párhuzamosan parlamenti vizsgálat is folyik.

A Scotland Yard vasárnap csak Gary Glitter őrizetbe vételét közölte, de nem részletezte, hogy miként került a Savile-ügy vizsgálata során a hatóságok látókörébe az egykori rocker. A BBC azonban idézett egy tanút, aki elmondta: látta, amint Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile BBC-beli öltözőjében.

Gary Glitter már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. Vietnámban 2006-ban három év börtönre ítélték, azzal váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislánnyal hált.

A volt zenészt előzőleg, 1998-ban, egy brit számítógép-áruházban is őrizetbe vették, miután javításra bevitte személyi számítógépét, és az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak a gépre tárolva.

Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot ült le.