Egy hónap alatt húsz család fordult bírósághoz az olaszországi Paviában szerencsejáték-függőségben szenvedő rokonaik ügyében – írta a keddi olasz sajtó.

A lombardiai Paviában van a legtöbb játékautomata Olaszországban. Feleségek, szülők, gyermekek kérelmezték családtagjuk bankszámlájának és más javainak befagyasztását – számolt be a Corriere della Sera című napilap. A paviai bíróság elé az utóbbi egy hónapban húsz ügy került, amelyben a szerencsejáték-függő személyek gyámság alá helyezését kérték a “családi vagyon beteges és féktelen elherdálása miatt”.

A sajtó szerint a bíróság nem tud segítséget nyújtani. Pavia önkormányzata is hiába rendelte el még a nyáron, hogy a pénznyerő automatáknak legalább 500 méterre kell lenniük az iskoláktól, templomoktól, kórházaktól. Szigorították a játékgépeket üzemeltetőkre vonatkozó szabályokat is, például videókamerával kell ellenőrizni a játékosokat.

A szerencsejáték az egykor gazdag, most a válságtól szenvedő észak-olaszországi városban szedi a legtöbb áldozatát. Paviában minden 136 lakosra jut egy játékautomata, ami a legmagasabb aránynak számít egész Olaszországban. A játékosok a helyi GDP 7,8 százalékát költik el, mintha a 71 ezer lakosú város minden lakosa évente fejenként több mint 2800 eurót költene. Az országos átlag 1200 euró az online fogadások nélkül.

Paviában a legtöbb pénzt játékautomatákra költik, utána a kaparós sorsjegyek és lottószelvények következnek.

A játékosok többsége nyugdíjas vagy munkanélküli, azaz sok ideje van, és a gazdasági válságban ettől remél szerencsét. Mire a családok bírósághoz fordulnak, a játékosok okozta kár már pótolhatatlan – írták az olasz lapok.