Négy biztosítónak és egy alkusznak megtiltotta a bonusvédelmi biztosítás nyújtását, két további biztosítót pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjhirdetési hiányosságainak pótlására kötelezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – közölte a hatóság hétfőn.

A tiltás a Genertelre, a Generali-Providenciára, KÖBÉ-re, a Wáberer Hungáriára és egy független biztosításközvetítőre, a Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt.-re vonatkozik.

A bonusvédelmi biztosítás a biztosított károkozása esetén is a meglévő bonusfokozata megtartását, vagy az annak romlásából adódó díjfizetési kötelezettség ellensúlyozását szavatolja.

Az ilyen konstrukció ellentétes a bonus-malus rendszer alkalmazásával, a kgfb-hez kínált jogellenes kiegészítő terméknek minősül, és megsérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról rendelkező törvényt – állapította meg a PSZÁF.

A KÖBÉ-t arra is kötelezte a PSZÁF, hogy több táblázatát november 16-án, kijavítva tegye közzé. A Signal Biztosítónak is korrigálnia kell, és ugyancsak november 16-án közzétennie a személygépkocsikra vonatkozó kedvezmények és díjkorrekciók feltételeit. A K&H biztosítónak pedig a tarifája casco kedvezményre, valamint vagyonbiztosítási kedvezményre vonatkozó részét kell újra közzétennie.

Több biztosítónak, amely a bonus-malus díjszorzóikat jogsértő módon tette közzé, január 2-án új tarifát kell hirdetnie.

Egymillió forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF az Aegon Magyarország Általános Biztosítót, mivel ugyanazt a díjhirdetési hibát követte el, mint egy évvel korábban. A társaság díjtarifájának egyik korrekciós tényezőjénél ugyanis a szöveges leírás szerint nem, a kiegészítő táblázat szerint viszont jár kedvezményesen korrigált díj a gazdálkodó szervezeteknek.

Kétmillió forint bírságot kell megfizetnie a Wáberer biztosítónak, mivel – a jogszabályi előírást megszegve – október 30-ig honlapján nem tette közzé a következő évre vonatkozó kgfb-díjtarifáit, továbbá díjhirdetménye több szempontból is kifogásolható volt. A Wáberer emellett nem árusíthatja tovább a Sofőr Felelősségbiztosítás (Bónuszőr) elnevezésű termékét.

Vezetői levélben tájékoztatta a PSZÁF a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét arról, hogy egyes biztosítók (bizonyos feltételek teljesülése esetén) ingyenes kgfb-szerződést kínálnak, míg mások a kgfb-szerződéshez ingyenesen kiegészítő biztosításokat adnak. Ez a gyakorlat a kgfb díján alapuló baleseti adó – illetve egyes nem-életbiztosításoknál a biztosítási adó – kapcsán a felügyelet álláspontja szerint adójogi kérdéseket vet fel.

A PSZÁF döntésével összhangban a netrisk.hu megszüntette az érintett biztosítók bonusvédelem termékeinek forgalmazását – közölte az online alkusz. Közleményükben hozzátették, hogy a netrisk.hu portálon a választott biztosítótól függetlenül, ingyenesen volt elérhető a bonusvédelem.

A CLB független alkusz cég arra hívta fel a figyelmet, hogy a bonusvédelmi biztosítás tiltása a négy biztosító mellett akár több tízezer olyan ügyfelet érint, akik éppen e kedvezmény miatt már meg is kötötték az új kgfb szerződésüket. Ezeket már nem lehet felbontani, ugyanis ezt is tiltja a törvény – fűzték hozzá.