Az egyre hatékonyabb adóhatósági fellépésnek köszönhetően az idén már több mint 4000 adócsaló bukott le az ellenőrzéseken – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Az NGM kiemeli: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012-ben is kiemelt feladatként kezelte a bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazottak feltárását, és új eszköztárának köszönhetően kimagasló eredményeket ért el.

A NAV a korábbi évek tapasztalatait felhasználva egyre hatékonyabb kiválasztási módszereket alkalmaz, amelynek köszönhetően sokkal célzottabban választja ki a kockázatos adózókat. Az adóhatóság ellenőrei főleg olyan vizsgálatokat indítanak, ahol nagyobb valószínűséggel találnak szabálytalanságokat.

A nemzetgazdasági tárca szerint kiemelkedő eredménynek tekinthető, hogy az új vizsgálati szempontoknak köszönhetően idén október 19-ig már 4152 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, míg 2011-ben 2741 ilyen esetet regisztráltak.

A jelentős hatékonyságjavulásban közrejátszott, hogy a feketefoglalkoztatás visszaszorítása során az adóhatóság 2012-től a hangsúlyt az operatív (helyszíni) ellenőrzések számának növelésére helyezte.

A közlemény szerint a 2011-ben megvalósult APEH és VPOP integráció is jelentősen segítette az adóelkerülő magatartás visszaszorítását, hiszen az adóztatási és vámszakmai területek együttesen tudnak fellépni a jogsértések ellen.

Az idén a klasszikusan nagyszámú, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató építőipar mellett nagy hangsúlyt kapott az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, az éttermi mozgó vendéglátás és az italszolgáltatás területén tevékenykedő foglalkoztatók ellenőrzése, valamint az éjszaka működő szolgáltató egységekben foglalkoztatott alkalmazottak vizsgálata, amelynek során nagy számban tártak fel be nem jelentett foglalkoztatást.

Az NGM szerint az intézkedések hosszú távon preventív hatásuknak köszönhetően elősegíthetik az adózatlan jövedelmek csökkenését, egyúttal segítik a jogszabálykövető vállalkozások és az egész nemzetgazdaság versenyképességének növekedését.

A tárca felhívja a figyelmet arra, hogy a feketegazdaság globális szintű probléma, minden állam számára kihívást jelent az eltitkolt jövedelmek, ügyletek felderítése. Az Eurostat (Tax reforms in EU Member States, 2011) által is használt adatok szerint Magyarországon az európai uniós átlaghoz képest valamivel magasabb a becsült GDP-arányos feketegazdaság, azonban régiós viszonylatban kedvezőbb a pozíciója.

Ugyanezen nemzetközi felmérés alapján megállapítható, hogy a 2011-es becslések szerint Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a GDP-arányos feketegazdaság mértéke: a kormányváltás évére becsült 23,3 százalékos arány 2011-ben 22,8, míg 2012-ben 22,5 százalékra csökkent.

Ez alapján a feketegazdaság miatti éves adóbevételi kiesés akár a 2000 milliárd forintot is elérheti; amelynek meghatározó része fekete-, illetve szürkefoglalkoztatásból származik.