Négynapos éhségsztrájkba kezdtek hétfőn az olasz börtönök rabjai méltóbb büntetési körülményeket, amnesztiát és szavazati jogot követelve.

A november 22-ig tartó nem erőszakos tiltakozási akciót a Radikális Párt indította.

Az éhségsztrájkhoz a párt politikusai, a rabok, a börtönökben dolgozó lelkészek és a volt elítéltekkel foglalkozó egyesületek is csatlakoztak az olaszországi börtönkörülmények javítása érdekében indított akcióhoz, amnesztiát sürgetve a zsúfoltság felszámolására. Ezen kívül a párt szavazati jogot is követel a bebörtönözöttek számára.

A rabok az ételmegtagadáson túl esténként negyed órán át celláik rácsait ütik és napi 45 perces csendsztrájkot is tartanak.

Az utolsó amnesztia 1990-ben volt Olaszországban, 2006-ban az államfő részleges kegyelmet gyakorolt, de ez sem enyhítette a börtönök túltelítettségét.

A büntetés-végrehajtás állapotát vizsgáló Antigone egyesület hétfőn közölt jelentése szerint idén október 31-én 66 685-en raboskodtak a több mint kétszáz olaszországi börtönben. Ez 142,5 százalékos feltöltöttséget jelent.

A vizsgálat hangsúlyozta, hogy a rabok 40 százaléka előzetes letartóztatásban van. A büntetésüket töltők 70 százaléka a börtönben megbetegszik, 12 százaléka öngyilkosságot kísérel meg, 25 százaléka drogfüggő. Az olaszországi bebörtönzöttek 35 százaléka külföldi, többségükben marokkóiak (19,4 százalék) és románok (15,3).