A pénzügyi rendszer biztonságossá, stabillá tétele érdekében összehangolt nemzetközi szabályozásra és a személyes felelősség rendszerének helyreállítására van szükség – hangoztatta a Bundesbank igazgatótanácsának tagja a Euro Finance Week konferencián tartott beszédében, csütörtökön Frankfurtban.

Andreas Dombret szerint a pénzügyi rendszer mostanra már jóval ellenállóképesebb, mint néhány évvel ezelőtt volt, köszönhetően a G20 által bevezetett, a pénzügyi intézményeket, a pénzpiacokat és a pénzügyi eszközöket felölelő széleskörű reformintézkedéseknek. Folyamatban van emellett az “árnyékbankrendszer” feletti ellenőrzést és irányítás megerősítését lehetővé tévő eszközök kidolgozása, valamint a származékos piacok átalakítása is a rendszerkockázati tényezők kiiktatása érdekében.

A pénzügyi rendszer azonban még mindig nem eléggé biztonságos, ezért három fő területen további lépésekre van szükség – hangsúlyozta Andreas Dombret. Nagyobb figyelmet kell szentelni a különböző szerkorok feletti szabályozási rendszerek összehangolásának, valamint helyre kell állítani a felelősségre vonhatóság rendszerét.

A pénzügyi rendszerek reformjának vezérelve az kell hogy legyen, hogy megvédjék a lakosságot attól, hogy ők viseljék a pénzintézetek által elkövetett hibák terheit – mutatott rá, hozzátéve: túl gyakran fordult már elő, hogy adófizetői pénzekből kellett pénzintézeteket megmenteni a bukástól. “Bár értünk el eredményeket, a problémától azonban nem szabadultunk meg, hiszen még mindig vannak olyan méretű pénzintézetek, amelye összeomlásukkal az egész pénzügyi rendszert veszélyeztetik” – tette hozzá.

Egyesek szerint a megoldás a funkciók szétválasztásában, a takarékpénztári, a hitelező, az értékpapír-kereskedő és a befektetési banki tevékenységek külön egységekbe szervezésében rejlik. A legfőbb érv a megoldás mellett a “fertőzésveszély” kiküszöbölése, ami úgymond megvédené a “jó” bankokat, és lehetővé tenné számukra a gazdaság további finanszírozását. A reálgazdasági folyamatoktól független kockázatos műveleteket végző bankok pedig nem élveznének védelmet, nem számíthatnának mentőövre adófizetői pénzek formájában.

Mivel azonban a pénzintézetek nemcsak közvetlen üzleti kapcsolatban, hanem közvetve, fizetési és klíring kapcsolatban is állnak egymással, nem lehet teljesen kiküszöbölni az áttételes hatásokat. Arról nem is beszélve, hogy nem lehet egyértelmű határokat húzni a “jó” és a “rossz” tevékenységek között, ami viszont rugalmas értelmezésre és alkudozásra ad lehetőséget.

“Nem gondolom tehát, hogy a funkciók szétválasztása jelentené a megoldást” – fogalmazott Andreas Dombret.

Véleménye szerint a pénzintézetek szervezeti felépítésébe való közvetlen beavatkozásnál sokkal nagyobb fegyelmező ereje lenne a “rendezett bukás” bevezetésének. Csak annak a valós veszélye, hogy a rendszerkritikus nagyságrendű pénzintézetek is kibukhatnak a piacról, mégpedig ellenőrzött, rendezett körülmények között, fektetné le igazán a betartandó játékszabályokat – vélte.

A válság idején azonban világossá vált, hogy megfelelő eszközök híján ezzel a “veszéllyel” a pénzintézeteknek nem kell számolniuk, különösen a nemzetközi nagyságrendűeknek nem. Ezen a téren új, hatékony és hiteles eszközök bevezetésére lenne szükség – mondta.

Az egyik legnagyobb kihívás a szektor-specifikus pénzügyi szabályozási rendszerek egységesítése, hiszen más és más szabályok lettek kidolgozva a banki, a biztosítási és értékpapír forgalmazási tevékenységekre. A jövőben tehát tudatosan rendszerszemléletű megközelítést kell alkalmazni a szabályok kidolgozásában – hangsúlyozta.

A konzisztens szabályozási rendszer kialakítása határokon átívelő együttműködést feltételez. Az egyes országoknak a megállapodásnak megfelelő ütemben és mértékben be kell vezetniük az egységes szabályokat, mindenekelőtt a reform-erőfeszítések kulcsfontosságú elemét, a Basel III megállapodást – húzta alá.

A krízis nyilvánvalóvá tette, hogy túlzott mértékben támaszkodtunk a piaci mechanizmusokra. A pénzügyi rendszerbe vetett bizalom helyreállításához új játékszabályokat kell lefektetni. Pusztán szabályozással viszont nem lehet kiküszöbölni minden nem kívánt tevékenységet. A piaci szereplőknek maguknak is ki kell venniük a részüket a stabilitás megerősítésében. Vissza kell adni a piacgazdaság alapelve, a személyes felelősségvállalás egykori rangját. A veszteség és a csőd lehetősége minden működőképes piacgazdaság alapvető elemét képezi és ez alól nem lehet, nem szabad mentesíteni a pénzügyi szektort sem – mutatott rá.

Lassan de biztosan változik a pénzügyi szektor javadalmazási rendszere. Kétség sem fér hozzá, hogy a krízis kialakulásához nagyban hozzájárult a rosszul kialakított, rövidtávú profitszemlélet, túlzott kockázatvállalást ösztönző javadalmazási rendszer – mondta Andreas Dombret, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja a Euro Finance Week konferencián.