A Google kétmilliárd dollárt takarított meg tavaly a bermudai adóparadicsomban – írja a Business Insider hírportál a Bloomberg pénzügyi hírügynökség értesülésére hivatkozva.

A Google kétmilliárd dollár adót takarított meg tavaly azzal, hogy mintegy tízmilliárd dollár bevételt vezetett át a bermudai adóparadicsomban bejegyzett offshore cégén. Az Egyesült Államokban, de a világ többi részén is teljes mértékben legális művelettel a Google mintegy felére tudta csökkenteni adóterheit.

A Bloomberg szerint a Google tavaly mindössze 3,2 százalék adót fizetett külföldön elért nyeresége után, holott az Egyesült Államokon kívül keletkezett bevételének túlnyomó részére 26-32 százalékos társasági adót kivető európai országokban tett szert.

A múlt héten a Reuters hírügynökség számolt be az Amazon.com internetes kiskereskedelmi portál hasonló műveletéről luxembourgi érdekeltsége igénybe vételével, amellyel 1,5 milliárd dollár adót takarított meg.

Az EU-Bizottság becslése szerint az EU évente úgy egyezer milliárd euró adóbefizetéstől esik el hasonló adóelkerülési műveletek miatt.