Az Európai Unión belül továbbra is az európai rendszám igazolja a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét, más országokban az ovális H-jelet tartalmazó matrica, illetve a zöld kártya tanúsítja a biztosítást – egyebek mellett ezt tartalmazza a Pénzügyi Szervezek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott közlemény, amely a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A felügyelet közleménye felsorolja azokat az országokat, amelyek tagjai a Zöldkártya Rendszernek, vagyis kölcsönösen elfogadják a társult országokban kötött kgfb-t. Idetartoznak az Európai Gazdasági Térség országai, továbbá Európából Albánia, Andorra, Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia (hivatalos rövidítéssel F.Y.R.O.M.), Moldávia, Montenegró, Svájc, Szerbia (kivéve Koszovó területét, amely ENSZ-felügyelet alatt áll), és Ukrajna, továbbá a részben vagy egészében az Európán kívüli országok közül Oroszország, Törökország, Irán, Izrael, Marokkó, és Tunézia.

Fő szabályként a kgfb meglétét a jármű hazai biztosítója által kiállított zöld kártya igazolja, de az egyezményben vannak engedmények.

Az Európai Unió tagországaiban kiadott azon forgalmi rendszámtáblák, amelyek a bal oldalukon, vagy a bal felső sarokban, függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazzák – az úgynevezett európai rendszámok – automatikusan igazolják a kgfb meglétét.

Más országok azonban a rendszámtábla mellé megkövetelik az ovális mezőben lévő országjelzés felragasztását. Ez a magyar járműveknél ovális mezőben H-betűt jelent – függetlenül attól, hogy az ilyen matrica bármelyik benzinkútnál, vagy trafikban megvásárolható.

Minden esetben kötelező kiváltani a zöld kártyát a következő országokba gépjárművel történő utazáskor: Albánia, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia és Ukrajna.

A Koszovó területére utazóknak az ország határán határbiztosítást kell váltaniuk mindaddig, amíg Koszovó az ENSZ által is elismert független állammá válik, ami feltétele a Zöldkártya Rendszerbe történő tagfelvételnek.