Megjelent a Kisebbségi Jogvédő Intézet pályázata, amelynek keretében az Intézet anyagi támogatást nyújt a határon túli magyarok jogsegélyében kiemelkedő szerepet vállaló jogtanácsosoknak, ügyvédeknek, ügyvédi irodáknak és civil jogvédő szervezeteknek.

Pályázatot nyújthatnak be mindazok a határon túli honosságú, vagy illetékességű ügyvédek, ügyvédi irodák, jogtanácsosok és civil jogvédő szervezetek, akik hozzájárulnak a külhoni magyarokat magyarságukkal összefüggésben ért jogsérelmek feltárásához és/vagy annak orvoslásához, jogvédelem biztosítása útján.

A pályázat három megnevezett tevékenység támogatására nyújtható be: konkrét ügyben történő jogi segítségnyújtás költségeinek megtérítésére, illetve még fel nem tárt esetek dokumentálására, valamint pályázatot lehet benyújtani a határon túli magyarságot magyarsága miatt ért jogsérelem miatti jogvédelem ellátására és szervezésére irányuló állandó tevékenység támogatására.

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány 2012 júniusában állt fel, ezzel párhuzamosan jött létre az Alapítvány operatív szerve, a Kisebbségi Jogvédő Intézet. Az alapítvány létrejöttének célja, hogy ösztönözze a kisebbségi jogok európai és nemzetközi dimenzióinak tanulmányozását, támogassa a jogsértések feltárását és dokumentálását, a jogsérelmekkel kapcsolatos eljárást. Kiemelt feladata továbbá a fiatal jogászok megfelelő képzése, hogy olyan szakértői gárda jöjjön létre, amely magabiztosan jár el kisebbségvédelmi kérdésekben.