Újabb ülést tart jövő szerdán a kapcsolati erőszak büntetőjogi meghatározásával foglalkozó munkacsoport, az egyeztetést – amelyen a vitás kérdéseket tekintik át – a civil szervezetek kezdeményezték – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a törvénymódosító javaslat már elkészült. Az Emmi egy korábbi közleményében azt is jelezte, hogy a dokumentum hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerülhet.

A munkacsoportot még szeptember végén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hívta életre az országos népi kezdeményezés indítójával, ellenzéki pártokkal, valamint szakértőkkel történt egyeztetése után. E munkacsoport döntött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által vezetett, az önálló büntetőjogi tényállás megalkotásával foglalkozó kodifikációs almunkacsoport felállításáról, amelynek munkájában Halász Pálma (a kezdeményezés elindítója) és az általa ajánlott szakértők szintén részt vettek.

Az Emmi közölte: a kodifikációs almunkacsoport vezetője a megbízásnak megfelelően még decemberben megküldte normaszöveg-javaslatát, amellyel kapcsolatban jelezte, hogy az almunkacsoport tagjaként Halász Pálma az általa képviselt civil munkacsoport javaslataira hivatkozva további egyeztetést kért.

A tájékoztatás szerint a még “vitás kérdések áttekintésére” a január 30-ai, szerdai megbeszélésen kerül sor. A kormány ezek után alakíthatja ki a normaszöveggel kapcsolatos álláspontját, amelyről a társadalmi egyeztetést követően döntést hoz, majd benyújtja előterjesztését a parlamentnek.

Közölték azt is: a civileket Halász Pálma, az aláírásgyűjtés kezdeményezője, az ügy civil főszervezője képviselte a kodifikációs munkacsoportban. Halász Pálma azonban egy másik – általa létrehozott – munkacsoportban más civil szervezetekkel is egyeztetett a témában.

Az Élet-Érték Alapítvány tavaly májusra csaknem 103 ezer aláírást, a szükségesnek a dupláját gyűjtötte össze két hónap alatt azért, hogy a parlament önálló törvényi tényállásban büntesse a családon belüli erőszakot. A civilek azt akarták elérni, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre a kérdést, és a jövőben a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként szerepeljen a büntető törvénykönyvben.