Közös akciót tartottak kedden négy európai országban az illegális migráció ellen, a műveletben 103 embercsempészt fogtak el, közülük tízet Magyarországon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója budapesti sajtótájékoztatón.

Takács Tibor elmondta: 2011 nyarán Ausztriában és Magyarországon érezhetően súlyos problémává vált az illegális migráció, ezért a két ország fokozta az együttműködését az embercsempészet visszaszorítására. Munkájukat az Europol a kezdetektől támogatta, és később még 11 ország csatlakozott az együttműködéshez – idézte fel.

Kifejtette: az illegális migráció erősödését a görögországi határellenőrzés meggyengülése hozta magával. Jelenleg Bulgárián és Románián át, illetve Macedónián és Szerbián keresztül jutnak az illegális migránsok Magyarországra, amely azonban inkább tranzitország, mint célállomás – magyarázta.

Kiemelte: az alapvető cél azoknak a bűnszervezeteknek a felszámolása, amelyek a Nyugat-Balkánról akarnak embereket csempészni Nyugat-Európába.

Hangsúlyozta: az együttműködés hatékonyságát mutatja, hogy a keddi akció sikere meghaladta a korábbi hasonló műveletét.

Az akcióban több mint 1200 rendőr vett részt, 103 embercsempészt fogtak el és 117 házkutatást hajtottak végre. Hozzátette, hogy Magyarországon tíz embert fogtak el, közülük hatnak az előzetes letartóztatását kezdeményezik, és tizenegy házkutatást hajtottak végre.

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője közölte, az akcióban a magyar hatóságok által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján Szlovákiában elfogtak egy szlovák állampolgárságú koszovóit, aki 2009 októberében tizennyolc koszovói illegális határátlépését szervezte meg a Tiszán keresztül, és közülük tizenhatan belefulladtak a folyóba. Remélhetőleg hamarosan kiadják a magyar hatóságoknak, hogy gyanúsítottként vonhassák felelősségre – tette hozzá.

Úgy véli, bár az embercsempészek összehangoltan dolgoznak az EU több országában, nincs olyan csempészszervezet, amely ellen ne lehetne eredményesen fellépni, ha összefognak az országok.

Michael Rauschenbach, az Europol szervezett bűnözéssel foglalkozó egységének vezetője azt mondta, a határokon átnyúló bűnözés ellen csak az országok közötti együttműködéssel lehet felvenni a harcot. Hozzáfűzte: az Europol igyekszik támogatni a hatóságok nyomozati munkáját, és segíti az országok közötti hatékony információcserét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az embercsempészek gyakran embertelen és veszélyes körülmények között szállítják a migránsokat.

Thomas Spang, a német szövetségi rendőrség nemzetközi együttműködésért és koordinációért felelős egységének vezetője kiemelte, főként afgán, iraki és szíriai menekülteket csempésznek Európába teherautókon és buszokon. Ezekben a járművekben professzionális módon alakítanak ki rejtekhelyeket. Megjegyezte, gyakran nem jut ellátás a migránsoknak, sőt nincs megfelelő levegő-utánpótlás sem.