Jelentősen enyhítette a Diagon-ügy vádlottjainak büntetését szerdai, jogerős ítéletében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Az ítélőtábla a gazdasági titok megsértése miatt első fokon kiszabott börtönbüntetést pénzbírságra enyhítette, a 3,269 milliárd forintos kártérítési igényt pedig elutasította.

A jogerős ítélet szerint a három vádlott titoksértést követett el, ám ezzel nem okozott vagyoni kárt a Diagon Kft.-nek. A bíróság az első- és a harmadrendű vádlottat 10-10 millió, a másodrendű vádlottat 8 millió forint megfizetésére kötelezte. A vádlottak közügyektől eltiltását megszüntették, ám az 5 millió forintnyi bűnügyi költséget ki kell fizetniük.

A titoksértés miatt ugyancsak elmarasztalt Diachem Kft. büntetését 50 millióról 10 millió forintra mérsékelte a másodfokú bíróság.

Az ítélőtábla jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú bíróság azon határozatát, amely a vádlottakat felmentette az iparjogvédelmi jogok megsértésének vádja alól.

A bíróság a pénzbírságok összegébe beszámította a vádlottak őrizetben, illetve házi őrizetben töltött idejét, az elsőrendű vádlott büntetése például emiatt csaknem 3 millió forinttal csökkent.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette, hogy hiányzott a Diagon Kft.-t ért kár alapjának, valamint az ok-okozati összefüggéseknek a meghatározása, ezért a kártérítési igényt elutasította.

Az ítélethirdetés előtt a másod- és harmadrendű vádlott védői, valamint a szintén perbe fogott Diachem Kft. jogi képviselője mondta el perbeszédét. A védők az elsőfokú ítélet és az eljárás számos pontját kifogásolták.

Elsősorban a kártérítés megítélését és annak összegét nehezményezték, de számos egyéb eljárási hibára is felhívták a bíróság figyelmét. Egyebek mellett a szakértők kiválasztását, az idegen nyelvű dokumentumok hiteles fordításának hiányát, valamint a hiteles titoktartási szabályzat hiányát kifogásolták.
Az elsőfokú bíróság 2011. októberi nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a Diagon Kft. két egykori vezető beosztású munkatársa, H. Sándor Gábor elsőrendű és T. Lajos másodrendű vádlott az orvosi diagnosztikumokat gyártó és forgalmazó cég több mint tizenegyezer – szabadalmakkal, ipari titkokkal, technológiákkal kapcsolatos – adatát mentette le. Ezután átszerződtek a konkurens Diachem Kft.-hez, amelynek vezetőjével megosztották ezt az állományt, és 2008-ban egy addig a Diagonnal üzleti kapcsolatban álló orosz céghez is el akarták juttatni.

A bíróság akkori szóbeli indokolása szerint ezen a ponton észlelhető volt, hogy H. Sándor Gábor ki akarta szorítani a Diagont az orosz céggel létesített üzleti kapcsolatból. A két vádlott felelős volt munkáltatója üzleti titkainak megőrzéséért, P. Zsolt harmadrendű vádlottnak, a konkurens Diachem Kft. ügyvezetőjének pedig tudnia kellett arról, hogy a Diagontól az első- és a másodrendű vádlott által elhozott üzleti titkokat használja – hangzott el.

A vádlottak és az orosz cég képviselője között 2008 áprilisában Budapesten megtörtént a személyes kapcsolatfelvétel, erről azonban a Diagon tudomást szerzett, és májusban feljelentést is tett az ügyben. A hatóságok még abban a hónapban a ferihegyi repülőtéren elfogták H. Sándor Gábort, aki éppen Oroszországba indult volna a Diagon ipari titkaival a laptopján.

Az ügyészség iparjogvédelmi jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértése és gazdasági titok megsértése miatt emelt vádat a három férfi ellen. Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, a másod- és harmadrendű vádlottat pedig egyaránt 1 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és egyetemlegesen 3 milliárd 269 millió forint megfizetésére kötelezte őket gazdasági titok megsértése miatt. Ugyanakkor mindhármukat felmentette az iparjogvédelmi jogok megsértésének vádja alól.

A Diagon Kft. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megnyugvással fogadják a Fővárosi Ítélőtábla “első magyar ipari kémperben” hozott ítéletét. Kiemelték: meggyőződésük, hogy az első fokon lezáruló kémper nem önmagában a Diagonról szólt, és azért vállalták az öt éve tartó harcot az igazukért, azért néztek szembe “a legdurvább lejárató kampánnyal is”, mert úgy gondolták: “ha mindezt meg lehetett tenni a Diagonnal, akkor megtehetik bármelyik magyar céggel”.

Megjegyezték továbbá, hogy az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott: a bíróság nem vizsgálhatta, hogy a vádlottak 2008. május 22-ei letartóztatása után a meghiúsult oroszországi üzlet miatt a Diagonnak milyen kára származott. A bíró azt a tanácsot adta, hogy ez ügyben indítsanak polgári peres eljárást. A Diagon megvizsgálja ennek lehetőségét – írta a cég a közleményben.