Az év végére minden megyében, minden megyei rendőr-főkapitányság területén lesz legalább egy gyermekbarát meghallgatószoba – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából egy budapesti konferencián pénteken.

Navracsics Tibor hozzátette: a gyermekbarát meghallgatószobák azt célozzák, hogy a gyermekek számára barátságosabb, kevésbé stresszes körülményeket tudjanak biztosítani. A miniszter felidézte, célként fogalmazták meg, hogy 2012-től kezdve minden év a gyermekbarát igazságszolgáltatásé legyen.

Videó →

Hozzátette: 2013 a konzultációk éve, hogy újabb javaslatokat kapjanak a gyermekek érdekeinek védelméhez. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a statisztikák szerint az áldozattá vált gyermekek esetében 53 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy fiatalkorú elkövetővé válnak, 38 százalékuknak pedig arra, hogy felnőttkorukban tettesek lesznek, ezért a gyermekbarát igazságszolgáltatás a bűnmegelőzés szempontjából is jelentős.

Navracsics Tibor emlékeztetett: 2011-ben európai uniós elnöksége idején Magyarország a legaktívabb támogatója volt annak a kezdeményezésnek és intézkedéssorozatnak, amely a gyermekekkel szembeni bűncselekmények – különös tekintettel a szexuális bűncselekmények – jogharmonizációját tűzte ki célul. Megjegyezte, hogy a gyermekekkel szembeni bűncselekményeknek különös jelentősége van. Kitért arra, hogy ezeket a bűncselekményeket sok esetben szeretetközösségben vagy közeli ismeretségi körben követik el, az elkövetőkkel szemben a gyerek különös bizalmat táplálnak, ezért is megrázó számukra, ha áldozattá válnak.

A miniszter emlékeztetett: tárcája már több lépést is tett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet erre a veszélyre és tegyen ennek a helyzetnek a súlyosbodása ellen. A jogszabályi változtatások mellett fontosnak nevezte az akciókat, kampányokat, amelyek révén reméli, hogy a szülőket is el tudják érni a gyermekeken keresztül. Szintén kiemelte a szakmai közvéleménnyel való együttműködést is.